Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hoge verwachtingen van gebruik Quantified Self

Zorgmedewerkers hebben hoge verwachtingen van het gebruik van Quantified Self-toepassingen in de gezondheidszorg. Bijna 70 procent van de deelnemers aan een enquête van bureau BeBright op de website van Zorgvisie gaat ervan uit dat Quantified Self een onderdeel wordt van het reguliere zorgproces. Bijna 90 procent geeft aan dat QS-toepassingen bruikbaar zijn binnen de eigen organisatie.
Hoge verwachtingen van gebruik Quantified Self
Foto: Jawbone, QS-device

Met 'Quantified Self' (QS) wordt bedoeld dat burgers zelf metingen uitvoeren op hun lichaam met behulp van apps of sensorische, vaak draagbare apparaten. Ze meten bijvoorbeeld bloeddruk, gewicht, slaapritme, suikerspiegel of sportresultaten. In totaal hebben 375 mensen meegedaan aan de enquête. Tweederde van hen is werkzaam in de zorg- of welzijnssector. Opvallend is dat ondanks de hoge verwachtingen weinig mensen gebruikmaken van QS in het zorgproces. 'Reden kan zijn dat veel zorgorganisaties onderzoeksresultaten afwachten voordat ze nieuwe technologie in gebruik nemen. Ik hoop dat meer mensen QS gaan inzetten. Er is weinig dat ze tegenhoudt want de investeringen in de QS-techniek zijn gering', zegt adviseur Vivian Dekkers die de enquête heeft samengesteld en geanalyseerd.

Dagelijks leven

Eenderde van de respondenten geeft aan gebruik te maken van QS-toepassingen. Daarbij zijn mobiele apps, zoals SleepCycle en Runkeeper, het meest populair. Opvallend is dat het overgrote deel (ruim 80 procent) van de respondenten verwacht dat QS in de toekomst onderdeel word van het dagelijks leven.

Leuk

Degenen die QS gebruiken, doen dat vooral omdat ze het leuk vinden om het uit te proberen. Bijna 70 procent van de ondervraagden noemt dit als belangrijkste beweegreden. Ook 'gezond blijven' of 'gezond worden' scoort hoog (40 procent) evenals 'weten wat de staat is van de gezondheid' (34 procent).

Doeleinden

Gevraagd naar de bruikbaarheid van QS binnen de zorginstelling geven de respondenten aan dat duidelijker moet worden voor welke doeleinden de zelfmeting kan worden ingezet. Mogelijke doeleinden zijn terugdringen van ziekteverzuim, vastleggen van gegevens en het creëren van een integraal beeld van de gezondheid van een medewerker.

--------------------------------------------

QS is een van de onderwerpen op het congres Diagnose Zorginnovatie op 26 september in Utrecht.

Of registreer u om te kunnen reageren.