Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blockchain PharmaTrack gaat diefstal medicijnen tegen

Redacteur Zorgvisie
Diefstal en namaak van medicijnen tegengaan en de farmaceutische industrie bijstaan in de aflevering van medicatie. Dat is wat blockchain PharmaTrack moet gaan doen. De software wordt ingezet om de medicatie van fabrikant tot distributeur veilig te organiseren.
PharmaTrack-400-iStock.jpg
Foto: iStock

PharmaTrack is bedacht door softwareleverancier Unisys. Volgens dit bedrijf ging de afgelopen jaren bij een aantal grote medicijnroven 100 miljoen dollar verloren en kosten inefficiënties in de medicatieketen jaarlijks nog eens 5 miljard dollar. Elke partij in de keten gebruikt momenteel namelijk nog een eigen online systeem, waardoor het voor buitenstaanders makkelijk is om in te breken in de keten. ‘Als er ergens gerommeld wordt met de zendingen, wordt het pas aan de medicijnfabrikant gerapporteerd als het te laat is’, staat in een persbericht te lezen. ‘De zending verlaat de fabrikant en met veel geluk komt de hele zending en de juiste medicatie terecht bij de distributeur.’

Diefstal tegengaan
De nieuwe software is een blockchain waar alle partijen op zijn aangesloten en waarin elk medicijn een unieke ID-code krijgt toegekend. Op het moment dat er ergens in de keten iets gebeurt dat afwijkt van de normale gang van zaken wordt de fabrikant direct gealarmeerd en kan die ingrijpen. Ook als er niks mis is, kunnen de verschillende partijen in de blockchain controleren hoe het gaat met het product. Omdat informatie bij blockchain in kleine stukken wordt opgedeeld, is een keten op die manier vaak lastiger te hacken.

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-Health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.