Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Stichting Bezorgd naar rechter om dreigend kwaliteitsverlies

De stichting Bezorgd, gevormd door 2400 vrijgevestigde medisch specialisten, stapt maandag 27 september naar de rechter om de plannen van Klink aan te vechten. De stichting vreest voor kwaliteitsverlies in de zorg als de maatregelen van demissionair minister Klink werkelijkheid worden.
Stichting Bezorgd naar rechter om dreigend kwaliteitsverlies

Klinks plannen om te besparen op de zorgkosten door specialisten te budgetteren en hun het declaratierecht te ontnemen, wordt met weinig gejuich ontvangen bij de stichting. Milco Linssen, woordvoerder van Stichting Bezorgd, denkt dat de maatregelen zorgen voor kwaliteitsverlies. “Daarbij zijn er andere manieren om te besparen op de zorg.” Met de rechtszaak wil de stichting ervoor zorgen dat Klink, middels een onafhankelijk advies, aantoont dat onteigening van de specialisten de enige manier is om kosten te besparen.

Kwaliteitsverlies

Linssen: “Wij denken dat de onteigening zal leiden tot kwaliteitsverlies in de zorg. Patiënten worden op deze manier overgeleverd aan zorgverzekeraars en ziekenhuizen, terwijl op zorginhoudelijk gebied juist de specialist de beste keuze kan maken. We zijn bang dat ziekenhuizen de verkeerde kostenafweging maken. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt een nieuwe heup nodig heeft. Kies je dan voor de dure of voor de goedkope variant? Ziekenhuizen zullen vaker voor de goedkope versie kiezen omdat het budgettechnisch aantrekkelijker is. De afweging die de specialist maakt is afhankelijk van wat de patiënt nodig heeft.” En ander voorbeeld dat Linssen opwerpt is de financiële prikkel voor de eerstelijnszorg. “VWS wil steeds meer delegeren naar de eerstelijn en hun belonen als zij specialistenbezoek kunnen vermijden. Resultaat hiervan is dat verloskundigen minder snel doorverwijzen naar een gynaecoloog om de financiële prikkel niet mis te lopen. Remmen in de zorg is goed, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit.”

Besparing

Stichting Bezorgd komt binnenkort met een rapport over andere manieren om kosten te besparen. “Te denken valt aan ontmanagen”, verklaart Linssen. Ziekenhuiskosten zouden weinig transparant zijn en op de managementlaag kan een hoop bespaard worden volgens de stichting. Ook zou minder verantwoording voor specialisten kunnen zorgen voor een efficiencyslag. “Radiologen hebben last van overdiagnostiek. Zij moeten volgens protocol vier scans maken, terwijl soms met een of twee scans de oorzaak al duidelijk is. Door artsen meer verantwoordelijkheid te geven, kan de zorg efficiënter en goedkoper worden. Daar hoort natuurlijk ook een strafmaat bij, zodat de kwaliteit van de zorg gehandhaafd blijft.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

VWS wil specialisten extra korten in 2011 en 2012
NZa: ‘Budgettering specialisten per 2012’
Banken kritisch over budgettering medisch specialisten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  olaf

  Ja hoor! Medisch specialisten niet in loondienst blijven maar aan de gang. Wordt steeds irritanter. Nu zou het om "dreigend kwaliteitsverlies" gaan :).
  En ja hoor, dan volgt waar het ze allemaal om draait: "Daarbij zijn er andere manieren om te besparen op de zorg". Het zakkenvullen voor veel specialisten mag eens afgelopen zijn!

 • no-profile-image

  William D.(Bill) Hermsen.Dordrecht.NL

  Waar hebben we het over . 2.400 Med.Specialisten die Goede prestaties leveren mogen van mij goed verdienen. Het gaat om Het Resultaat ! Je ziet het ook in het Bedrijfsleven , dat Bestuurders ; Managers ; etc. die goed presteren " Tonnen " /" Miljoenen " verdienen . Als ik dit vergelijk met onze " Vrienden in de USA " , deze Managers doen het daar niet voor. Zie de Top 10 in de USA ! Politiek laat je Stem horen en ga aan de " Euro-slag ".

 • no-profile-image

  Anoniem

  Go Milco!!! Het is de hoogste tijd dat onze burger duidelijk gemaakt wordt dat met de maatregelen van Klink en consorten de zo goed en zorgvuldig opgebouwde zorg in een keer de nek wordt omgedraaid. Laat je niet uit het veld slaan. Keep up the good work !

 • no-profile-image

  Wendy

  Kom op Milco, zet hem op en laat Klink (en niet te vergeten zijn jaloerse ambtenaren) eens een poepie ruiken.

Of registreer u om te kunnen reageren.