Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Specialisten AZM tegen afstoten topzorg

De medisch specialisten van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) hebben het ziekenhuisbestuur gewaarschuwd voor het afstoten van topzorg. Dat meldt het Limburgs Dagblad. De specialisten vrezen voor verhoogde risico's voor ernstig zieke patiënten.
Specialisten AZM tegen afstoten topzorg

De vertegenwoordiging van de medisch specialisten, het Stafconventbestuur (SCB), heeft een brief gestuurd aan de top van het AZM. Hierin schrijft het SCB dat minimaal enkele tientallen ernstig zieke patiënten het risico lopen onvoldoende te worden behandeld als het AZM de topzorgfuncties klinische immunologie en sarcoïdose (longziekte) afstoot. Het gaat onder andere om mensen met een ontstoken hartspier. Het SCB verlangt dat de ziekenhuistop aangeeft hoe de tussen wal en schip vallende patiënten straks passende zorg krijgen. Pas dan zal het SCB definitief instemmen met schrappen van de twee topspecialismen. De weg daarvoor lijkt nu wel vrij omdat het SCB op hoofdlijnen een positief advies heeft afgegeven, aldus De Limburger.

Topzorg

De AZM-top wil de twee topzorgfuncties afstoten omdat ze, door kostbaar onderzoek en dure medicijnen, onrendabel zijn. Het AZM moet fors bezuinigen. Het voorstel leidde in het ziekenhuis de afgelopen tijd tot onrust onder artsen van verschillende disciplines. Zij vrezen voor de kwaliteit van zorg als de kennis en ondersteuning van de immunologen wegvalt. Diverse vakgroepen deden een beroep op de AZM-top om op het besluit terug te komen. Critici binnen het ziekenhuis betwijfelen of Utrecht en Nijmegen genoeg kennis hebben om álle Maastrichtse patiënten over te nemen. De raad van bestuur wil pas reageren als het besluit definitief is. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ondernemingsraad AZM eist rectificatie
AZM overschrijdt uitgaven aan ICT met 65 miljoen
AZM bereidt ook steunaanvraag voor
AZM probeert gedwongen ontslagen te voorkomen

Zorgmanager van het Jaar

Registreer u voor het congres Zorgmanager van het Jaar 2011 op 7 april

Gerelateerde tags

2 reacties

 • no-profile-image

  Sjeng

  azM - Mafia aan de Maas praktijken. Stehouwer en Peeters elimineren iedereen die ze niet bevalt. Het Stafconvent durft zijn mond niet open te doen. Ondertussen lopen de goede doktoren weg. Wie wordt hier beter van?

 • no-profile-image

  Jan Taco te Gussinklo

  Eindelijk dringt door dat je hier uiterst zorgvuldig mee om moet gaan. Maar ook innoverend!
  Lees:
  http://www.dutchbuttonworks.com/2011/01/zorg-rond-concentratie-zorg

  Misschien zelfs een showcase voor eHealth?

Of registreer u om te kunnen reageren.