Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VUmc wil vertrouwen herstellen

De conflicten binnen het VUmc in Amsterdam hebben te lang kunnen voortwoekeren en zijn daardoor geëscaleerd. Dat komt doordat de afstand tussen het bestuur en de werkvloer te groot was. Dat zeggen bestuursvoorzitter Cees Veerman en waarnemend voorzitter Fred Plukker vandaag tijdens de presentatie van een verbeterplan.
VUmc wil vertrouwen herstellen

Het gepresenteerde plan houdt in dat drie leden van de raad van toezicht terug treden en er een nieuwe raad van bestuur komt die uit vier in plaats van drie mensen gaat bestaan. Twee of drie van hen zullen een medisch professionele academische achtergrond hebben.

Verbeterplan
Plukker en Veerman maakten vandaag verbeterplannen voor het VUmc bekend tijdens een persconferentie in Amsterdam. Het academische ziekenhuis werd in augustus van dit jaar onder verscherpt toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na conflicten tussen artsen en leidinggevenden. Mogelijk is zelfs een patiënt op de intensive care overleden door de interne machtsstrijd.


Strijd
'Stap voor stap leggen we de solide basis voor een ziekenhuis dat in de toekomst weer even goed functioneert als in het verleden', aldusVeerman. 'We nemen het op ons het vertrouwen weer waar te maken.'

Eén reactie

  • Tulah

    In een tijd waarin steeds meer medewerkers in de zorg gedwongen ontslagen gaan worden bedenkt het VUmc dat er een vierhoofdige raad van bestuur moet komen in plaats van een driehoofdige. Dit omdat de afstand tussen bestuur en werkvloer te groot was..... Worden problemen niet opgelost door verantwoordelijken omdat er een te grote afstand is? Is dit niet HET grote excuus voor het bedrijven van struisvogelpolitiek, in plaats van gewoon je werk als eindverantwoordelijke te doen?
    Het verkleinen van die afstand bereik je niet door meer (duurbetaalde) managers aan te stellen meneer Veerman en kornuiten. De 'oplossing' waar nu voor gekozen wordt is meer van hetzelfde. In plaats van het bestaande en niet functionerende systeem te doorbreken wordt de bekende weg gekozen.

Of registreer u om te kunnen reageren.