Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Burger heeft geen zicht op kwaliteit ziekenhuizen

Nederlanders hebben nauwelijks inzicht in de kwaliteit van de behandelingen in ziekenhuizen. Dat blijkt uit de “Volgens Nederland Monitor” van zorgverzekeraar Achmea. Twee derde van de ondervraagden vindt dat zorgverzekeraars slecht presterende ziekenhuizen mogen uitsluiten voor hun verzekerden.
Burger heeft geen zicht op kwaliteit ziekenhuizen

Patiënten hebben nauwelijks inzicht in de kwaliteit van ziekenhuizen. Van de 752 ondervraagde Nederlanders weet 94 procent niets over kwaliteitskeurmerken van ziekenhuizen. Dat blijkt uit een representatief online onderzoek in opdracht van zorgverzekeraar Achmea. Een derde van de Nederlanders wil geen verhoging van de zorgkosten, een derde van de ondervraagden wil maximaal 50 euro per maand meer betalen aan zorgkosten.

Maatschappelijk

Het onderzoek: “de Volgens Nederland Monitor”, is in opdracht van Achmea uitgevoerd. De zorgverzekeraar wil weten hoe Nederlanders denken over ‘maatschappelijk relevante thema’s als gezondheid, werk, pensioen, veiligheid en mobiliteit.’ Het onderzoek is online onder 752 mensen gehouden. Overigens is, vergeleken met het eerste onderzoek in april 2011, de stemming onder Nederlanders verder naar beneden gegaan van min 17 procent in 2011 naar min 40% nu.

Slecht presteren

De meeste Nederlanders hebben geen zicht op de kwaliteit van ziekenhuisbehandelingen, maar zouden dat wel graag willen. Tweederde van de ondervraagden vindt dat verzekeraars slecht presterende ziekenhuizen kunnen uitsluiten voor behandeling van hun verzekerden. Wel vindt 80 procent dat de verzekeraar niet het ziekenhuis uit mag kiezen waar de patiënt behandeld moet worden.

Behandelresutaten

De zorgverzekeraar mag wel vaststellen welke ziekenhuizen de beste behandelresultaten en/of de meeste ervaring hebben met bepaalde operaties. Twee derde vindt overigens dat de zorgverzekeraar zich niet mag bemoeien met de kwaliteit van de behandeling van de fysiotherapeut. Kennelijk hebben mensen meer vertrouwen in de “eigen” fysiotherapeut dan in de eigen zorgverzekeraar.

Ouderenzorg

Als het gaat om ouderenzorg blijkt dat negen van de tien Nederlanders hulp wil om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen, het liefst van de eigen sociale omgeving. De verzekeraar kan adviseren over welke ouderenzorg het beste aangevraagd kan worden, maar de cliënt wil zelf beslissen. Overigens wil 38 procent van de Nederlanders wel een hogere premie betalen om de stijgende kosten voor verzorgings/verpleeghuizen op te vangen. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Marcel Antonisse)

Lees meer

Zorgverzekeraars trekken AWBZ naar zich toe
Nieuwe zorgverzekeraar ANNO12 krijgt financiering niet rond
Commissie waarschuwt voor risicoselectie zorgverzekeraars

Carolien Stam

8 reacties

 • no-profile-image

  dorien

  De taak van de zorgverzekeraas is de clienten adviseren over waar de behandeling het beste kan plaatsvinden voor die specifieke patient. Om dit te kunnen doen zijn resultaatuitkomsten noodzakelijk. Artsen en verpleegkundigen moeten zich met zorg en behandeling bezig houden op een zo hoog mogelijk niveau.

 • no-profile-image

  Mr Sophie Hankes vz SIN-NL

  Uitkomsten van medische behandelingen worden nauwelijks geregistreerd (met uitzondering van darmkanker). Dus de burger wordt onwetend gehouden. En slachtoffers van de medische fout die wel bekend zijn met feiten en documenten inzake slechte resultaten van behandelingen worden monddood gemaakt door falende artsen en rechters: www.sin-nl.org, www.drkuks.com en www.jankuks.nl

 • no-profile-image

  Henk Jansen

  Niet een zorgverzekeraar moet het recht hebben om een zorgaanbieder niet meer te contracteren. Maar de klant/patient bepaald naar welke zorgaanbieder hij gaat, dat is marktwerking. De politiek heeft de machtr aan de zorgverzekeraar gegeven dat kan en mag niet en zal binnen twee jaar lieden tot ernstige problemen in de zorg. Zorgverzekeraars kijken niet naar kwaliteit maar selecteren op geld.

 • no-profile-image

  Anne

  Meer openheid van zaken en inderdaad, welke specialist waar goed in is, meer naar buiten brengen zodat men echt kan kiezen. Nu is dat allemaal voor de "burgers" mistig en wil de ene specialist niet een ander die op een bepaald gevraagd gebied beter is dan hij/zij aan een patient melden.
  Verlies van patienten??? ja geld dus. Laat iedere specialist op een bepaald gebied uitblinken dan is alles duidelijk, overzichtelijk en eerlijk voor alle betrokkenen. Nou en dat zijn wij allemaal.

 • no-profile-image

  Anoniem

  De burger (wie is dat eigenlijk?) vragen of een ziekenhuis wat slechte kwaliteit levert moet stoppen met behandelen terwijl diezelfde burger niet weet wat die kwaliteit eigenlijk behelst staat gelijk aan in een restaurant een bord eten weggooien zonder geproefd te hebben en zeggen dat het restaurant wat jou betreft moet sluiten als het eten niet lekker was geweest.

 • no-profile-image

  bezorgde

  Er zijn maar weinig mensen die voor alle vakken op de middelbare school een 10 hadden en die nooit fouten maken.De meeste artsen hebben hoge cijfers moeten halen voor alle onderdelen van hun vakgebied, maar toch weet de ene gynaecoloog meer van incontinentie en de ander meer van wat anders.En als je denkt geopereerd te worden door die ene beroemde professor,heb je kans dat zijn jongste leerling het mes in handen heeft en hij er naast staat.De beste operateur kan communicatief een hurk zijn.Niemand is perfect, maar in Nederland krijg je echt niet zomaar een artsendiploma, en ook een specialistenopleiding kent zeer veel tentamens etc.Wat ik interessant zou vinden als ervaren artsen wat meer bekendheid zouden geven aan hun favoriete vakonderdeel.

 • no-profile-image

  Jan

  Vervang burger door verzekeraar, en de titel klopt.

 • no-profile-image

  hettinga

  weer zo'n onderzoek van Independer.nl

Of registreer u om te kunnen reageren.