Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

De Friesland bereikt akkoord met De Sionsberg

Zorgverzekeraar De Friesland is tot een ‘schriftelijke overeenkomst’ gekomen met de DC klinieken en Cardiologie Centra Nederland. Er zal een driejarig contract worden getekend.
1.sionsberg2.vierkant.jpg

Zorgverzekeraar De Friesland bevestigt het bericht dat naar buiten is gebracht door actiegroep Red De Sionsberg.

Zorginkoop
Het contract betekent dat een deel van de zorg: de laagcomplexe medisch specialistische hulp, voor drie jaar wordt ingekocht bij De Sionsberg. Daarmee is een deel van het probleem opgelost. Eind juli meldde De Friesland nog vanaf volgend jaar helemaal geen zorg meer te willen inkopen bij De Sionsberg wegens onenigheid tussen de drie eigenaren. Bestuursvoorzitter Igor Tulevski van CCN dreigde met een rechtszaak omdat hij met De Friesland anderhalf jaar geleden een afspraak voor een vijfjarig contract had gemaakt. Hij liet weten desnoods zonder contract met Frieslands grootste zorgverzekeraar te willen doorgaan.

ZuidOostZorg
Derde ziekenhuiseigenaar ZuidOostZorg heeft andere partners gekozen. Deze ouderenzorgorganisatie diende met ziekenhuizen Medisch Centrum Leeuwarden en Nij Smellinghe in Drachten en de KwadrantGroep een plan in om De Sionsberg over te nemen. Ongeveer de helft van de medisch specialisten die werkzaam zijn in De Sionsberg, werkt ook in Leeuwarden of in Drachten. De Friesland laat weten nog met dit consortium in onderhandeling te zijn, zodat de ziekenhuizen kunnen ‘aansluiten’. Het is de bedoeling om ook met deze partijen een driejarig contract te sluiten. Daarmee zou ook de anderhalvelijnszorg zijn gedekt. De Friesland hoopt er binnen een week uit te zijn, maar zegt het proces niet te willen haasten.  

Anderhalvelijnscentrum
Actiegroep Red de Sionsberg ziet weer hoop gloren. ‘Eindelijk kan Sionsberg nu doorgroeien naar een innovatief ziekenhuis nieuwe stijl dat op termijn weer zeven dagen per week en 24 uur per dag open zal zijn, waar de verloskundige hulp weer onderdak krijgt, kleine operaties worden uitgevoerd en de mogelijkheden voor continue spoedzorg weer worden bekeken’.  Maar dat is niet wat er met de partijen is afgesproken, zegt Rob Propsma van De Friesland: ‘Wij willen een centrum voor anderhalvelijnszorg en poliklinische zorg. Daar zijn alle partijen het over eens.’

Zorgconcepten
Het stedelijke model voor anderhalvelijnszorg dat ZuidOostZorg met De Friesland wil uitrollen, zou slecht passen bij de plattelandsomgeving van Noordoost Friesland.  Bovendien zou het botsten met de veertien innovatieve zorgconcepten waarin de regionale huisartsen al samenwerken met de specialisten in De Sionsberg. Propsma wil verder niet inhoudelijk ingaan op deze plannen: ‘Het ligt ingewikkeld.  We zitten in een mediationtraject en hebben geheimhouding afgesproken.’

Open brief
Red de Sionsberg is niet te spreken over de ‘onnodige en agressieve overnamepoging’ die de net opgezette samenwerkingsverbanden doorkruist. ‘Pas hersteld vertrouwen van patiënten en huisartsen wordt dan opnieuw geschokt en goed lopende zorgpraktijk wordt onnodig in de waagschaal gesteld’. Vorige week stuurde de actiegroep een open brief naar bestuursvoorzitters Donkervoort en Hoefsmit van respectievelijk MCL en Nij Smellinghe met het verzoek hun plan niet door te zetten.

Of registreer u om te kunnen reageren.