Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Kleine instellingen onder druk bij zorginkoop

Kleine care-instellingen komen onvoldoende aan de bak bij de zorginkoop. Zorgverzekeraars en zorgkantoren doen liever zaken met grootschalige zorgorganisaties en zetten de kleintjes onder druk om te fuseren.
BiG-small_Fotolia_57196725_450.jpg
Fotolia

Dat zegt Johan de Jong van de Initiatiefgroep ‘Wie het kleine niet eert’, die opkomt voor de belangen van kleine zorginstellingen. Ze komen onvoldoende aan bod bij de zorginkoop. Een aantal zorgverzekeraars en zorgkantoren lijkt het makkelijker te vinden om zaken te doen met een beperkt aantal grootschalige zorginstellingen. ‘Kleine zorginstellingen krijgen bij de zorginkoop regelmatig te horen dat ze beter kunnen fuseren of samengaan met andere instellingen. Ik ken enkele voorbeelden van zorgorganisaties die om die reden gefuseerd zijn. Maar bij de fusies gaan hun unieke identiteit en cultuur verloren. En voor burgers is er daardoor steeds minder om te kiezen.’

Kleine instellingen zijn beter
De kleine instellingen trekken aan de bel bij de politiek. Ze overhandigen volgende week dinsdag 12 april een petitie aan de Vaste Kamercommissie van VWS, die is ondertekend door 72 van de 124 care-instellingen met een omzet van minder dan tien miljoen euro. De Initiatiefgroep ‘Wie het kleine niet eert’ wijst op vergelijkend onderzoek van brancheorganisatie ActiZ, waaruit blijkt dat cliënten en medewerkers van kleine instellingen tevredener zijn dan die bij grote. Ook uit promotieonderzoek van  Sjenny Winters uit 2014 komt naar voren dat kleine instellingen betere zorg leveren dan grote. Onderzoeksbureau Gupta kwam in 2010 al tot dezelfde conclusie. ‘Kleine instellingen hebben korte lijnen, waardoor ze beter kunnen inspelen op individuele wensen’, zegt De Jong. ‘Ze zijn goed in het welzijnsaspect en ze hebben vaak een sterke binding met een wijk of dorp. Ze kunnen snel beslissen en anticiperen op veranderingen.’

Van Rijn: kleinschaligheid is belangrijk
Initiatiefnemer De Jong is al dertig jaar in diverse functies in de zorg werkzaam. Zo was hij personeelsmanager, waarnemend bestuurder, ombudsman en trainer van ondernemingsraden. Toen hij in november 2015 een brief schreef aan de Tweede Kamer en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS kwam de bal aan het rollen. Vier bestuurders van kleine instellingen sloten zich aan en de Initiatiefgroep ‘Wie het kleine niet eert’ was geboren. Van Rijn, die onlangs zelf het belang van kleinschaligheid heeft benadrukt in het debat rond de verpleeghuiszorg, heeft hen uitgenodigd voor een gesprek. Daarnaast schrijft hij in een Kamerbrief dat de zorginkoop voor de Wlz in 2016 zal gebeuren via het dialoogmodel. ‘Met dit model verschuift de contractering van een technische inkoop naar een meer inhoudelijke contractering doordat zorgkantoor en zorgaanbieders met elkaar het gesprek aangaan over het verbeteren van de kwaliteit voor de cliënt.’

SP wil hoorzitting in Tweede Kamer
SP-Kamerlid Renske Leijten vindt het bizar dat er brede steun is voor kleinschalige instellingen en dat ze het tegelijkertijd zo moeilijk hebben om zich in het zorgstelsel te handhaven. ‘Kamerbreed is er steun voor dat kleinschalige initiatieven volwaardig mee kunnen doen. We gaan een hoorzitting organiseren in de Tweede Kamer om een beter beeld te krijgen waar dat nu precies aan ligt.’

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.