Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Dorpscoöperatie koopt zorginstelling Zonnehuisgroep

De Kloosterburense dorpscoöperatie heeft ouderenzorginstelling ’t Olde Heem overgenomen van de Zonnehuisgroep Noord. ‘We zijn niet te klein voor zorg. Je moet het alleen anders organiseren.’
Samen - Fotolia - 400.jpg
Fotolia.

In ‘t Olde Heem, een woonzorgcentrum in het Groningse Kloosterburen, zijn 60 appartementen gevestigd voor ouderen die zorg nodig hebben. De instelling maakt nog tot eind dit jaar deel uit van de Zonnehuisgroep Noord en is sterk verankerd in Kloosterburen, waar ruim 600 mensen wonen. Naast zorginstelling is ’t Olde Heem volgens de Zonnehuisgroep ook een ‘inloophuis’, waar dorpsbewoners elkaar ontmoeten.

Exploitatie door zorginstelling
Omdat de exploitatie van ’t Olde Heem voor de Zonnehuisgroep niet meer rendabel is, wil de organisatie die afstoten. De dorpscoöperatie Klooster&buren is bang dat dit het dorp zal veranderen en heeft de instelling daarom nu overgenomen. ‘We hebben een voorlopig koopcontract getekend. Ons doel is om Kloosterburen en omgeving leefbaar te houden, de zorg maakt daar een belangrijk deel van uit’, zegt Anne Hilderink, lid van het coöperatiebestuur van Klooster&buren. ‘We wonen in een dunbevolkt gebied, dat bestaat uit vijf kleine dorpen in het noorden van Groningen. De instanties trekken zich terug, omdat we te klein zijn om de zorg te behouden. Wij vinden dat dit hier echt wel kan, maar dat het anders moet worden georganiseerd.’

Samenwerkingsverbanden
De coöperatie had al samenwerkingsverbanden met zorgaanbieders en de gemeente, maar gaat nu alles zelf organiseren. Hilderink: ‘We hebben mensen in dienst voor de woonbegeleiding, dagbesteding en de zorg. Het is een zelfsturend team, dat zoekt naar wat belangrijk is voor elke cliënt. Wat er voor ons als coöperatie vooral verandert, is dat we een hele hoop stenen in ons bezit hebben gekregen.’ Hoewel het bestuur nu eerst naar de overname van de zorginstelling kijkt, hopen ze ook op de lange termijn iets te bereiken. ‘We willen er nu voor zorgen dat ouderen in ’t Olde Heem kunnen blijven wonen. Er zijn zo’n veertig mensen verhuisd naar andere locaties toen de Zonnehuisgroep aangaf afstand te doen van deze instelling.’

Financiële regeling dorpscoöperatie
Op dit moment wonen nog acht ouderen in het huis, maar de hoop is dat sommige mensen die vertrokken zijn, terugkomen. ‘Uiteindelijk gaat het niet om de grootte van de groep, maar om goede ouderenzorg. We willen ervoor zorgen dat iedereen die zorg nodig heeft, die hier kan krijgen. Ook op de lange termijn. Dat moet financieel wel mogelijk zijn natuurlijk. We hoeven er geen winst aan over te houden, maar de zorg moet zichzelf bedruipen’, legt Hilderink uit. De coöperatie betaalt de zorg van de pgb’s en het Wlz-geld dat de zorgbehoevenden ontvangen. Verder zijn veel inwoners van het dorp lid van de coöperatie. ‘Wat heel belangrijk is, is dat we hen niet zien als vrijwilligers. Door zich bij ons aan te sluiten, gaan ze een bepaalde verantwoordelijkheid aan voor mensen die zorg nodig hebben. In ons zorgteam werken professionele, kundige mensen met veel kennis. Precies wat een zelfsturend team nodig heeft.’

Gehandicaptenzorg dorpscoöperatie
Klooster&buren is ontstaan als onderdeel van de stichting SintJan, die al ruim tien jaar bestaat en de leefbaarheid in het dorp wil behouden voor de toekomst. In 2003 nam SintJan samen met ouders van kinderen met een verstandelijke beperking in Kloosterburen en omgeving het initiatief om voor hen op zoek te gaan naar een geschikte woonvorm. Ook de zorg en dagbesteding voor deze groep heeft de coöperatie inmiddels overgenomen.

Dossier ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer.

Of registreer u om te kunnen reageren.