Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Ggz verdeeld over vervoer verwarde personen

De politie blijft verwarde personen vervoeren zolang de ggz geen andere oplossing heeft gevonden. Dat zei minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag in de Tweede Kamer. De ggz reageerde verdeeld op het nieuws dat de politie stopt met het vervoer.
Verward Persoon Arrest400.jpg
Foto: Fotolia.

De politie wil per 1 januari 2017 stoppen met het vervoer van verwarde personen, maar zolang de ggz geen alternatief vervoer heeft blijft de politie dit regelen. Het is volgens de politie niet menswaardig om mensen die, om wat voor reden dan ook, geestelijk verward zijn te vervoeren in een politiebusje. Met ingang van volgend jaar moet er daarom een andere manier komen om verwarde mensen naar instellingen te brengen. Minister Schippers gaf direct aan dat de sector zelf hiervoor, in samenwerking met gemeenten, een oplossing moet vinden.

Ander vervoer
Dat het anders moet vindt GGZ Nederland ook. ‘Wij zijn al jaren bezig om het vervoer van mensen die zorg nodig hebben, en geen straf, anders te organiseren’, schrijft voorzitter Jacobine Geel in een reactie. De aankondiging van de politie ziet Geel als een sein waaruit blijkt dat de nood hoog is om een andere oplossing te bedenken. De ggz moet zich wat de voorzitter betreft met ‘vereende krachten inzetten’ om dit te bereiken. Hoe de verwarde personen dan wel bij instellingen terecht moeten komen, maakt GGZ Nederland nog niet duidelijk. Wel geeft de brancheorganisatie aan dat er een goede samenwerking moet zijn tussen alle betrokken partijen in de gemeente, waarbij in de wijkteams meer kennis komt over de ggz en de crisisopvang 24 uur per dag open is.

Geen ander vervoer mogelijk
Ggz-instellingen in Twente lieten dinsdag weten er nog helemaal niet klaar voor te zijn om zelf het vervoer en de opvang van verwarde mensen op zich te nemen als de politie hiermee stopt. In de regio worden mensen nu door de politie opgehaald en in het arrestantencomplex beoordeeld door een psychiater. Hen meteen naar de instellingen brengen is nog niet mogelijk, zegt Anneke Raven, die verantwoordelijk is voor de opvang van psychisch kwetsbare personen in Twente, tegen RTV Oost. ‘We moeten daar nog duidelijke afspraken over maken. In grote steden heeft men soms al een psycho-ambulance ter beschikking. Wij hebben dat niet. Dat moet allemaal nog georganiseerd worden.’

Verwarde personen in psycholance
De psycholance is volgens Joep Verburgt van GGZ Eindhoven wel de oplossing voor het probleem. De voorzitter pleit in het Eindhovens Dagblad voor een ambulance voor verwarde personen in elke regio. Daarnaast wil hij dat de politie en de ggz samen triagepunten inrichten waar kan worden ingeschat welke vorm van hulpverlening nodig is als er sprake is van verwardheid.

Wet verplichte ggz
Het onderwerp komt waarschijnlijk morgen aan de orde tijdens de briefing in de Tweede Kamer over de Wet verplichte ggz (Wvggz). In die wet wordt een observatiemaatregel opgenomen, waardoor verwarde personen bij vermoeden van gevaar drie dagen gedwongen kunnen worden opgenomen. Het Landelijk Platform GGz (LPGGz) stuurde dinsdag mede namens drie branchepartijen een brief aan de Tweede Kamer om duidelijk te maken dat zij de maatregel verwerpen. Bij 50 procent van de verwarde mensen die door de politie worden opgepakt vanwege overlast is geen sprake van echte verwardheid, schrijft het LPGGZ op basis van onderzoek. In de praktijk leidt dat er volgens de partijen toe dat veel mensen onterecht worden opgesloten.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Eén reactie

  • Manderj

    Ik blijf niet begrijpen dat aanbieders GGz voor verwarde zorg met ideeen komen waarbij altijd een andere partij eerst een stap moet zetten. Ik zou zeggen aanbieders ga bij elkaar zitten en regel het.

Of registreer u om te kunnen reageren.