Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Top-5 advocaten gezondheidszorg: de winnaar is?

Zorgvisie hield dit jaar weer de verkiezing topadvocaten in de gezondheidszorg. De winnaar is Mieke de Die, van Velink & De Die Advocaten.
Mieke de Die, Velink en De Die Advocaten
Mieke de Die, Velink en De Die Advocaten - Foto: Carina van Aartsen

Mieke de Die kreeg 78 van de in totaal 1698 uitgebrachte stemmen. Zij volgt Jaap Sijmons op die de winnaar was van de verkiezing van 2015.

Top-5

Op nummer twee staat Joris Rijken, van AKD, en op nummer drie staat Klaas Meersma, eveneens werkzaam bij AKD. Zij kregen respectievelijk 67 en 64 stemmen. Willemien Bischot van Van Doorne Advocaten staat met 55 stemmen op plaats vier. Op plaats vijf staan ex equo Tom van Helmond van Loyens & Loeff Advocaten en Jaap Sijmons van Nysingh advocaten. Zij kregen ieder 54 stemmen. 

Plaats zes tot en met tien worden achtereenvolgens bezet door: Marg Janssen; Tessa van den Ende en Willemien Kastelein; Diederik Schrijvershof; Melita van der Mersch; Cees Dekker, Matthijs van den Broek en Dimitri van Hoewijk. 

Advocaat                                                                                 Aantal stemmen          
1 Mieke de Die (Velink & De Die) 78
2 Joris Rijken (AKD) 67
3 Klaas Meersma (AKD) 64
4 Willemien Bischot (Van Doorne Advocaten) 55

5 Tom van Helmond (Loyens & Loeff)
5 Jaap Sijmons  (Nysingh advocaten)

 

54
6 Marg Janssen (Van Doorne Advocaten) 41
7 Tessa van den Ende (Nysingh advocaten)
7 Willemien Kastelein (Nysingh advocaten)
40
8 Diederik Schrijvershof (Maverick Advocaten) 39
9 Melita van der Mersch (Velink & De Die) 35
10 Cees Dekker (Nysingh advocaten)
10 Matthijs van den Broek (Rutgers & Posch)
10 Dimitri van Hoewijk (Van Doorne Advocaten)
33

Mieke de Die

Mieke de Die startte met haar rechtenstudie toen zij verpleegkundige was. Op haar veertigste werd zij beëdigd als advocaat. Na tien jaar bij Pels Rijcken te hebben gewerkt, startte zij in 2011 samen met voormalig collega Caren Velink het kantoor Velink & De Die Advocaten. Dit jaar is het kantoor in Amsterdam uitgebreid met Melita van der Mersch. De Die en haar collega’s behandelen richten zich vooral op zorgaanbieders en behandelen uiteenlopende zaken, zoals vraagstukken rondom privacy, medische tuchtzaken, disfunctioneren, toezicht en geschillen met of binnen msb’s. 

Collega’s over Mieke

Caren Velink en Melita van der Mersch zijn ‘heel trots dat Mieke door haar peers is verkozen tot de nummer 1 van de topadvocaten in het gezondheidsrecht’. Dat Mieke op nummer 1 terecht is gekomen, verbaast hen niet: ‘Mieke heeft een zee aan kennis en ervaring. Daarnaast is zij een professionele, bevlogen en betrokken advocaat. Omdat Mieke in een ver verleden ggz-verpleegkundige is geweest, heeft zij bovendien een goed gevoel voor de zorg en kan zij zich als geen ander verplaatsen in haar cliënten. Ook voor ons, zonder enige medische achtergrond, is dat overigens erg handig. Zo worden ingewikkelde medische termen graag voor ons vertaald. Mieke is autonoom, ondernemend en kan goed out of the box denken. Het werken in een kleine setting past ook goed bij Mieke: besluiten worden snel genomen en aan ‘gedoe’ doet Mieke het liefst zo min mogelijk.’

Zonnig

Caren en Melita kennen Mieke al zeventien jaar en werken, beiden met een korte onderbreking, al meer dan tien jaar met haar samen. Destijds zijn ze alle drie als advocaat-stagiaire begonnen bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn advocaten en hadden toen niet kunnen bedenken dat ze zoveel jaren later een eigen kantoor zouden hebben. De samenwerking is in al die jaren niet veranderd: deze is onverminderd plezierig. ‘Het prettige aan samenwerken met Mieke is dat ze, los van haar juridische kennis, enthousiast is, nauwelijks moppert en altijd open staat voor een grap. Ook is Mieke buitengewoon handig in het formuleren van precies die ene goede zin of passage, een kwaliteit waarmee wij regelmatig ons voordeel doen. Mieke is verder ons hoofd ICT. Zonder Mieke zou geen apparaat hier op kantoor werken. En als de praktijk het toelaat en de zon schijnt, is Mieke de eerste die voorstelt om koffie te drinken op een terras om daar te brainstormen over de toekomst. Als het aan ons ligt, zullen wij dan ook nog vele jaren met Mieke samenwerken.’

Verkiezing topadvocaten gezondheidszorg

Aan editie 2017 van deze verkiezing hebben 114 advocaten meegedaan van 25 advocatenkantoren. Zij kozen uit hun midden de collega’s die volgens hen aan de top staan van hun vakgebied. Deelnemers mochten namen noemen in zeven categorieën: Medische Aansprakelijkheid en Tuchtrecht; Regulatory; Mededinging; Privacy, Beroepsgeheim en IT-recht; Aanbesteding en Zorginkoop; Arbeidsrecht en Medezeggenschap; Ondernemingsrecht. Per categorie mocht men maximaal drie advocaten nomineren, waarvan maximaal een van het eigen kantoor. Hierdoor is het totaal aantal stemmen uitgekomen op 1698. Per categorie is een top tien samengesteld. De overall top tien bestaat uit advocaten uit verschillende categorieën. 

De nummers zes tot en met tien worden op 26 mei bekendgemaakt. Lees het hele verhaal in Zorgvisie magazine nr. 6, verschijningsdatum vrijdag 26 mei 2017.

 

Foto

 • Vlnr: Melita van der Mersch, Mieke de Die, Caren Velink

  Vlnr: Melita van der Mersch, Mieke de Die, Caren Velink

  Foto: Carina van Aartsen

Eén reactie

 • Karel

  "Top-5 advocaten gezondheidszorg: de winnaar is ?"
  En de grote verliezer is ?
  De zorgvrager !
  En met stip op nummer 2 de belastingbetaler.

Of registreer u om te kunnen reageren.