Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Roken in de ban

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Van verschillende kanten zwelt het pleidooi aan om meer in te zetten op preventie.
Eric-Bassant_450.jpg

Prioriteit
De Gezondheidsraad wil dat de academische centra meer onderzoek doen naar “gewone” ziekten en naar preventie. Het CDA heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat VWS de prioriteit moet leggen op preventie. Voormalig werkgeversvoorman Bernard Wientjes pleit zelfs voor een preventieakkoord dat de overheid zou moeten afsluiten met de sociale partners en alle stakeholders in de zorgsector.

Suikerbelasting
Deze pleitbezorgers leggen elk hun eigen accenten. Zo wil het CDA  de bekostiging van preventie beter regelen. De partij wil een suikerbelasting invoeren waarvan de opbrengsten gaan naar voorlichting en onderzoek en het stimuleren van sport. De overheid moet roken verder ontmoedigen. Bernard Wientjes zoekt de aanpak bij bedrijven die investeren in de preventie van werknemers. Zij zouden korting moeten krijgen op de ziektekostenpremie, evenals hun werknemers.

Maatregelen
Hiermee staat preventie steviger op de agenda. Voor mij is nu de grote vraag of dit betekent dat eindelijk wordt afgerekend met het roken. Dat mag wel een keer. Oud-minister Els Borst heeft jaren geleden al gepleit voor een keiharde aanpak. Eerder dit jaar heeft onderzoeksbureau SEO becijferd dat het roken ons land meer dan  dertig miljard euro per jaar kost. Rokers kosten de samenleving nu nog minder dan niet-rokers omdat ze eerder doodgaan en niet de dure laatste levensjaren bereiken. Dat beeld is echter aan het veranderen doordat rokers steeds ouder worden als gevolg van nieuwe technologie en effectievere geneesmiddelen. De Stichting Eindspel Tabak, die het SEO-onderzoek heeft gefinancierd, pleit voor rigoureuze maatregelen zoals een rookverbod voor alle kinderen die nog moeten worden geboren. De tabaksindustrie zou kinderen en jongeren niet meer mogen benaderen.

Rookverbod
Mijn advies aan het nieuwe kabinet: Verbied met onmiddellijke ingang het roken op schoolpleinen. Het is te belachelijk voor woorden dat hiervoor een overgangsregeling geldt tot 2020. Zorgverzekeraars zouden de mogelijkheid moeten krijgen om te differentiëren met de premie. Het blijft raar dat je wel een niet-rokers korting kunt ontvangen op de premie van een overlijdensrisicoverzekering en niet op de premie voor de zorgpolis.

1 REACTIE

  1. Dat schoolpleinrookverbod zou er inderdaad meteen moeten komen, want het is gezond paternalisme tegenover zeer ongezond fraternalisme — kinderen gaan roken om erbij te horen, niet omdat ze het lekker vinden, dat komt later pas.
    Maar verder financieren de zeer hoge tabaksaccijnzen volgens mijn berekening/bronnen voor de hogere zorguitgaven die rokers veroorzaken. Zorgverzekeraars zouden wel de mogelijkheid moeten krijgen om premiekorting te bieden, maar dan aan mensen met een goed voedings- en beweegpatroon.
    Dat is af te lezen, zou in ieder geval goed af te lezen moeten zijn, aan een combinatie van stoffen in het bloed. Voor het hele verhaal, zie https://gezondezorg.org/preventiebeleid .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.