Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Reguliere zorg kan veel leren van Defensie’

'Medisch specialisten en verpleegkundigen in het ziekenhuis moeten zich een andere mindset eigen maken bij het verlenen van zorg aan slachtoffers van aanslagen en grootschalige rampen'. Dat zegt traumachirurg Ralph de Wit.
MST foto RJ de Wit400.jpg

Hij is traumachirurg/intensivist in Medisch Spectrum Twente en medisch manager acute zorg Euregio. Tevens heeft hij voor Defensie als chirurg gewerkt in Afghanistan. ‘De reguliere zorg kan veel leren van Defensie’, aldus De Wit. Een belangrijk uitgangspunt van de hulp in oorlogsgebieden is dat wordt uitgegaan van het beste medische resultaat voor zoveel mogelijk mensen. ‘Dat vraagt een andere mindset voor medisch specialisten en verpleegkundigen die gewend zijn om zich te richten op het beste resultaat voor de individuele patiënt’, zegt De Wit. De ‘damage control’-benadering zorgt er bijvoorbeeld voor dat een arts een patiënt met een gebroken bovenbeen niet meteen definitief behandelt maar kiest voor externe fixatie. Zo wordt ruimte vrijgehouden in de OK. 

Triage
Bij rampen is het ook belangrijk dat de triage bij de ingang van een SEH wordt gedaan door een ervaren specialist zoals een traumachirurg. ‘Een van de meest ervaren mensen moet dan de triage doen en de keuze maken waar een patiënt behandeld moet worden. Op die manier red je de meeste levens’, aldus de traumachirurg.

Stop de bloeding
Zijn pleidooi komt voort uit de verhoogde aandacht voor de gevolgen van terroristische aanslagen. Een paar weken geleden liet de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) weten dat ze de publiekscursus ‘Stop de bloeding’ actief wil verspreiden in Nederland. In de cursus leren omstanders hoe ze levensbedreigend bloedverlies kunnen stoppen. Vanaf de start van de cursus in december vorig jaar zijn 800 mensen opgeleid. ‘De organisatie van de zorg bij aanslagen begint bij lekenzorg. Het militaire systeem kent dit principe al heel lang en er wordt getraind op zelfhulp en kameradenhulp’, zegt De Wit. ‘We zijn redelijk voorbereid op aanslagen. Elk ziekenhuis heeft een rampenopvangplan. Maar de expertise die in huis is, wisselt nogal.’ Hij pleit voor het delen van kennis op dit gebied en voor meer trainingen. ‘Er zijn elf traumacentra in ons land. Als er een ramp is met grote aantallen slachtoffers zullen ook kleine ziekenhuizen patiënten moeten opvangen.’

Communicatie
Hij maakt zich zorgen over de communicatie tussen de verschillende hulpdiensten. ‘Als een structuur complex is, kan er veel mis gaan. Communicatie is vaak een groot probleem. We hebben dat gezien bij de aanslag op de Twin Towers toen hulpdiensten via CNN te weten moesten komen wat de stand van zaken was. Dichterbij huis is dat niet anders. Bij de ramp met de monstertruck in Haaksbergen was de communicatie tussen het ziekenhuis en de hulpdiensten lastig.’

Ralph de Wit is spreker op het Nationale Spoedzorg Congres dat op 6 oktober voor de achttiende keer wordt georganiseerd in Utrecht.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.