Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

'Werklozen kunnen aan de slag in de zorg'

Mensen die hun baan verliezen in het bedrijfsleven, moeten langs de zorgcompetentiemeetlat gelegd worden om te kijken of ze geschikt zijn voor een baan in de zorg. Dat vindt CDA-Tweedekamerlid Sabine Uitslag.

“Er moet een snelweg ontstaan tussen bedrijven die mensen kwijtraken en organisaties die mensen kunnen gebruiken. Ik roep zorginstellingen op om proactief op zoek te gaan naar nieuw personeel, bijvoorbeeld bij mensen die worden ontslagen in het bedrijfsleven”, zegt Uitslag. “De zorg kampt nog steeds met een personeelstekort, dus maak van de nood een deugd.”

Mobiliteitscentra

Het kabinet is bezig met het oprichten van mobiliteitscentra waar mensen zo snel mogelijk weer aan een baan geholpen worden. Hier werken de overheid, vakbonden, opleidingscentra en bedrijven samen. Bij de mobiliteitscentra zouden de mensen kunnen worden geselecteerd voor een baan in de zorg.

Zorgcompetentiemeetlat

Niet iedereen kan zomaar in de zorg aan de slag. “De mensen krijgen een opleiding in combinatie met een baan. Ze worden door de zorgcompetentiemeetlat getoetst of ze eerder verworven ervaring hebben die aansluit bij het werk in de zorg”, zegt Uitslag. “En de passie voor de zorg moet aanwezig zijn. Als maar vijf of tien procent van de werklozen in de zorg gaat werken, ben ik tevreden.”

Zorgaanbieders

Ook zorgaanbieders bij wie het nu goed gaat moeten volgens Uitslag ‘in de benen komen’, om te kijken of ze in de toekomst ook nog genoeg personeel kunnen krijgen. “Instellingen moeten nu gaan opleiden. Ze kunnen zich aanmelden bij de mobiliteitscentra. Mensen die willen en kunnen werken, moeten aan de slag kunnen.” (Zorgvisie - Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort
NVZ: 'Personeelstekort valt wel mee'
Medische innovaties besparen personeel

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    mij

    leuk handen extra in de zorg,maar wel graag rechter handen en gemotiveerd personeel anders kunnen ze beter gaan vakkenvullen,kan er niks fout gaan en geen ergernis voor huidige personeel die dan liever stapje harder lopen

Of registreer u om te kunnen reageren.