Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Allochtone specialist op achterstand

Niet foutloos en met een accent Nederlands spreken heeft gevolgen voor toegang tot de specialistenopleiding. Dat blijkt uit een onderzoek naar participatie van allochtone specialisten in het VU medisch Centrum. ‘Specialisten moeten zich bewust worden van hun eigen selectiecriteria,’ aldus onderzoekster Tineke Abma.
Allochtone specialist op achterstand

Ongeveer dertig procent van de studenten medicijnen in de grote steden heeft een niet-westerse achtergrond. Dat percentage wordt bij lange na niet gehaald onder specialisten in VUmc. ‘Niet foutloos en met een accent Nederlands spreken heeft consequenties voor de sollicitatie bij een specialistenopleiding’, zegt onderzoeksleider Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit van het Vrije Universiteit Amsterdam. ‘Allochtone specialisten zijn vaak flexibeler doordat ze meerdere culturen kennen en meerdere talen spreken, aldus Abma.

Aandacht

Diversiteit heeft extra aandacht nodig bij de opleiding tot medisch specialist. Dat bemerkte Tineke Abma na haar onderzoek in VUmc. ‘Als ik de resultaten presenteer, zie ik bij opleiders vaak het kwartje vallen.’ Abma deed onderzoek naar oorzaken en verbetermogelijkheden voor de doorstroming van allochtone artsen naar de specialistenopleidingen in VUmc. Ze had gesprekken met opleiders en afdelingshoofden en sprak uitvoerig met dertig allochtone arts-assistenten.

Kneedbaar

Opleiders kiezen veelal liever voor iemand van 24 jaar dan iemand van 31 jaar, aldus de onderzoekster. Omdat men denkt dat jongere kandidaten meer kneedbaar zijn en minder risico meebrengen. Als iemand langer heeft gedaan over de studie door een te laag schooladvies, wordt dat niet als positief gezien. ‘Vaak is het cv van niet-westerse studenten minder aantrekkelijk, omdat ze naast de studie moeten werken voor de kost en geen buitenlandstages doen of commissiewerk.’

Gebrek aan steun

Een ander belangrijk punt noemt Abma het gebrek aan steun in eigen kring en in het ziekenhuis. Zij missen vaak de aansluiting met collega's. Daarnaast vinden de allochtone specialisten in opleiding dat ze te laag worden ingeschat door hun afkomst. Ze hebben ook het gevoel kritischer beoordeeld te worden doordat ze meer opvallen door hun kleine aantal. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Koen Suyk )

lees meer

Specialisten in opleiding voeren actie
Verpleegkundig specialisten lanceren Kenniskring
Meeste specialisten tegen winstuitkering

Carolien Stam

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  M.M. Jansen- van der Werff

  "hoogleraar participatie en diversiteit" , wat doe je dan de hele dag??

 • no-profile-image

  jan van dijk

  Na het onderwijs en rechtelijke macht is er nu ook in de gezondheidszorg een oververtegenwoording van vrouwen.
  Deze oververtegenwoordiging heeft alleen maar geleid tot qualiteitsverlies en verschraling van deze sectoren.
  Waar zijn toch de allochtonen mannen??

 • no-profile-image

  Alis

  Echt waar ?! Nederlands schrijf je met een hoofdletter ....

 • no-profile-image

  Ali Varices(vaatchirurg)

  Dit lijkt me toch een open deur in trappen. Eerst maar eens goed nederlands leren.

Of registreer u om te kunnen reageren.