Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Hoornse gynaecoloog voor rechter na dood baby

De rechtbank in Alkmaar behandelt vandaag de zaak tegen de 48-jarige Hoornse gynaecoloog Maarten B.
Hoornse gynaecoloog voor rechter na dood baby

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 1 maand voorwaardelijke celstraf tegen de gynaecoloog. Verder wil justitie een eveneens voorwaardelijke ontzetting uit zijn beroep voor een jaar. Het OM koppelt als bijzondere voorwaarde aan de voorwaardelijke celstraf dat B. 5000 euro overmaakt aan de stichting Make a Memory, die speciale foto's vervaardigt van overleden kindjes.

Westfriesgasthuis

Het OM kondigde eind juni aan vervolging in te stellen tegen de vrouwenarts, door wiens toedoen in mei 2009 het baby’tje Biendiya Rangoelam kort na de bevalling zou zijn overleden. De moeder liep ernstig letsel op. Het OM startte het onderzoek medio 2009, nadat de ouders aangifte hadden gedaan tegen de toenmalige gynaecoloog van het Westfriesgasthuis in Hoorn. Justitie verdenkt de specialist van dood door schuld en van het achterlaten van iemand in hulpeloze toestand. Hij zou een risicopatiënte hebben achtergelaten zonder duidelijke afspraken te maken met de verloskundige.

Berisping

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg gaf de arts vorig jaar een berisping. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) oordeelde eerder ook al in harde bewoordingen over de man. (ANP)

Lees meer:

OM blijft bij vervolging gynaecoloog Westfriesgasthuis
Gynaecoloog berispt om schuld aan dood baby

Gerelateerde tags

3 reacties

 • no-profile-image

  Dennis

  In het Tuchtcollege zitten niet de 'toppers' van het vak,maar 'regel'figuren....kun je ze dan ook maar iets kwalijk nemen?

 • no-profile-image

  Cees

  Goh,Wat is justitie snel, al 3 jaar na het incident een strafzaak. Zal wel een niet ontvankelijkheidsverklaring worden.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Vreemd, de OvJ eist een jaarontzetting uit het ambt,iets wat hettuchtcollege ook kan. Maar dat houdt het op een berisping. Ra Ra?Klassejustitie?

Of registreer u om te kunnen reageren.