Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Verbod nulurencontracten schadelijk voor zorg

De afspraak in het sociaal akkoord van vorige week dat zorginstellingen geen nulurencontracten meer mogen aanbieden aan medewerkers, is slecht ontvangen in de sector. Dat blijkt uit een rondgang langs zorgaanbieders.
Verbod nulurencontracten schadelijk voor zorg
Foto: ANP Jerry Lampen

SP-leider Emile Roemer noemt het verbod op nulurencontracten uit het akkoord tussen het kabinet en de sociale partners een mooi succes voor de vakbeweging. Vanuit sociaal oogpunt is oprichter Matthijs Almekinders van Omzorg net zoals Roemer tegen uitbuiting van werknemers met opgedrongen kleine contracten. Vanuit bedrijfskundig oogpunt vindt Almekinders, bekend als voormalig topman van zorgaanbieder Sensire, een generiek verbod op nulurencontracten niet de juiste weg. Via zijn bureau Omzorg kunnen zorg-instellingen en particulieren tijdelijk zelfstandig zorgpersoneel inhuren. ‘Als ik uit puur eigenbelang naar deze maatregel zou kijken, is die positief’, zegt Almekinders. ‘Want het zal mij extra klandizie opleveren als instellingen die geen nulurencontracten meer mogen aanbieden voor flexibele diensten bij Omzorg aankloppen. Op macroniveau is dat echter niet wenselijk. Ik denk niet dat we willen dat zorgbudget wordt belast met leegloopkosten en meer kosten voor uitzendkrachten. Mijn hoop is dat ze in plaats van een generiek verbod een subtieler instrument weten te vinden.’

Philadelphia Zorg
Woordvoerder Xander Cladder van de grote gehandicaptenzorgorganisatie Stichting Philadelphia Zorg reageert: ‘Wij vinden het erg jammer dat het nulurencontract is geschrapt. We werken graag samen met professionals die door onze cliënten worden herkend. Dat geeft onze cliënten een vertrouwd gevoel en dat is belangrijk. Vaste medewerkers zijn wel eens ziek en soms vragen onze cliënten even wat meer zorg. In beide gevallen is het voor de cliënt belangrijk dat er toch iemand komt. Als er iemand komt die ze kennen, maakt dat veel uit. Ook voor de collega’s is het handig dat er iemand komt die de weg al weet. Veel medewerkers met een nulurencontract komen geregeld langs. Als we die flexibiliteit anders moeten organiseren, verwachten we hogere kosten en veel nieuwe gezichten. Dat is niet positief.’

Flexibiliteit

Directeuren Herman Hellemans en Wil Verhoeven van bureau Advisaris adviseren zorginstellingen al jaren. Zij stellen dat nulurencontracten vaak een ‘schijnflexibiliteit’ opleveren en in feite minder flexibel zijn dan aanbieders nu vaak denken. ‘Nulurencontracten zijn jaren geleden ontstaan en sinds die tijd is het volume in de zorg alleen maar toegenomen. Instellingen hebben vanwege die groei steeds meer mensen nulurencontracten aangeboden, met het idee dat men hierdoor flexibel zou zijn. Maar in de praktijk kan je vanwege de Wet flexibiliteit en zekerheid iemand die al jaren een nulurencontract heeft en structureel wordt ingezet, niet zomaar ontslaan. De rechter steekt hier een stokje voor. Nu voor het eerst in decennia het volume daalt in de zorg wordt dat ineens zichtbaar.’ Hellemans en Verhoeven zien door de stelselwijzigingen zeker een noodzaak om verder te flexibiliseren, maar stellen dat daar niet per se een nulurencontract voor nodig is. ‘Er zijn meerdere manieren om enerzijds werknemers de zekerheid te bieden die ze willen en hen anderzijds flexibel in te kunnen blijven zetten. Een daarvan is het ‘jaarurencontract’. Daarin spreek je contractueel een totaal aantal uren af voor een jaar, maar bepaal je in goed overleg wanneer en waar die uren in dat jaar worden uitgevoerd. Zo kun je beter inspelen op de pieken en dalen die horen bij de zorg en ook een langdurige binding creëren met medewerkers.’ (wvde)

Of registreer u om te kunnen reageren.