Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Grote tevredenheid rond cao ziekenhuizen

‘In een tijdsgewricht waarbinnen sprake is van krimp en grote druk op ziekenhuizen, is dit een uitstekende cao voor de ziekenhuismedewerkers,’ meent Gita Gallé, hoofdonderhandelaar van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Elise Merlijn, onderhandelaar Abvakabo FNV is tevreden en noemt de cao een ‘mooie doorbraak’ voor de 190.000 medewerkers in de ziekenhuissector.
Gita Gallé, hoofdonderhandelaar van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen
Gita Gallé, hoofdonderhandelaar van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

De onderhandelingen over de cao ziekenhuizen gingen dinsdag 3 maart op 13.00 uur van start en duurden zo'n 22 uur. De handtekeningen werden uiteindelijk pas de volgende dag om 11.00 uur gezet. Het akkoord voorziet in een structurele loonsverhoging van 1,5 procent in 2015 en 1,5 procent in 2016. Daarnaast ontvangen de medewerkers twee keer een eenmalige uitkering. 'Een fatsoenlijke loonsverhoging', vindt zowel de NVZ als de vakbond. De nieuwe cao loopt tot 1 januari 2017.

Vaste aanstellingen

Naast de loonsverhoging is de afschaffing van de wachtgeldregeling een belangrijk punt. In plaats daarvan komt de activeringsregeling waarmee medewerkers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen. 'De NVZ wilde graag van de wachtgeldregeling af, dat speelt al jaren', vertelt Merlijn. 'Wij wilden daar pas mee akkoord gaan bij een goed alternatief. Voor ziekenhuispersoneel dat zijn vaste baan kwijtraakt, wordt opnieuw een vaste baan geregeld. Wij willen af van de tijdelijke contracten waarbij medewerkers oneindig lang aan het lijntje worden gehouden.' Ook de NVZ wil mensen met een vaste aanstelling zoveel mogelijk tegemoet komen. Gallé: 'Ziekenhuizen zijn ook niet gebaat bij een instabiele omgeving door constante personeelswisselingen. De bedrijfsvoering moet op orde zijn en daarvoor is het personeel nodig. Aan de andere kant moeten we ook denken aan de betaalbaarheid van de zorg. Uiteindelijk ontmoet je elkaar ergens in het midden en daar is deze cao het resultaat van.'

Scholing en flexpool

In het akkoord hebben de partijen afgesproken blijvend te investeren in scholing en ontwikkeling van de medewerkers. Verpleegkundigen werken soms al vanaf hun twintigste in de zorg. Als je dan tot 67 door moet werken, is afwisseling wel interessant. Ouderen van 55 liepen er soms tegenaan dat zij geen opleiding meer mochten volgen. Dat is bijvoorbeeld doorbroken. Ander voorbeeld is de flexpool, waardoor personeel op diverse afdelingen ingezet kan worden. Deze flexibele schil wordt doorgaans gevuld door personeel met tijdelijke contracten dat geen scholing krijgt. De nieuwe cao maakt het mogelijk dat mensen met een vast contract in de flexpool bijgeschoold kunnen worden voor bredere inzetbaarheid.

De betere voorwaarden gaan er niet voor zorgen dat ziekenhuispersoneel te duur wordt, waardoor ziekenhuizen alsnog inzetten op flexcontracten, verwachten de partijen. Gallé: 'De cao is het kader voor alle ziekenhuizen,  te veel wisseling en tijdelijk personeel is niet goed voor de veiligheid en kwaliteit voor de patiëntenzorg.'

Principeakkoord

De ondertekende cao is nu nog een principeakkoord (bekijk het akkoord hier). De exacte reactie van ziekenhuizen is dus nog niet bekend, benadrukt Gallé. 'Het onderhandelingsteam heeft binnen  het mandaat van het bestuur dit onderhandelaarsakkoord bereikt. Het akkoord wordt formeel op 18 maart omgezet in een cao-overeenkomst  nadat de NVZ ledenraad zich hierover heeft uitgesproken. Dan weten we of de achterban de nieuwe cao formeel accepteert. '

Cao in andere sectoren

Op korte termijn wordt ook besloten over de cao's in andere sectoren. Op 13 maart beginnen de onderhandelingen tussen vakbonden en umc's. Eind maart zit de ggz weer officieel om tafel met de vakbonden. Tot slot vindt momenteel de voorbereiding plaats voor onderhandelingen in de gehandicaptensector.

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • Rob

    De grote ziekenhuizen, zoals het ziekenhuis van Gita Galle zelf, zullen blij zijn met deze salarisstijging wetende dat de kleinere ziekenhuizen dit niet goed kunnen opbrengen.

    Voor de kleine ziekenhuizen zal het best bijzonder zijn om in deze tijd van financiële problemen en een economie met deflatie toch een wezenlijke salarisstijging op te moeten brengen. Er komt natuurlijk een moment dat de kleine ziekenhuizen verhaal gaan halen bij de NVZ, maar nu is het te laat.

Of registreer u om te kunnen reageren.