Aan netwerksamenwerking kleven kwalitatieve en financiële risico’s

Ziekenhuizen stuiten bij samenwerking in netwerken op onbedoelde effecten rond de financiering en verdeling van verantwoordelijkheden bij kwaliteit. De NFU heeft ze op een rijtje gezet voor de netwerksamenwerking tussen IC’s van het Radboudumc en regionale ziekenhuizen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboudumc. Foto: Paul Tolenaar

De IC’s van het Radboudumc en regionale ziekenhuizen werken samen om de kwaliteit van zorg voor IC-patiënten te verbeteren en samen de zorg doelmatiger te organiseren. Het streven is om patiënten op het juiste bed te behandelen: dicht bij huis als het kan en ver weg in het Radboudumc als het moet. Het Radboudumc vangt de complexe patiënten op. In Nijmegen krijgen ze het eerste deel van hun behandeling. Daarna keren ze terug naar regioziekenhuis. Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboudumc, is groot voorstander van samenwerking in netwerken. ‘Netwerksamenwerking heeft de toekomst. De kwaliteit van zorg wordt er beter

1
2317

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Wellicht kan wat de financiering van ziekenhuisnetwerken, geleerd worden van de ervaringen van huisartsen in netwerken. Ik kan me de strategische, operationele en financiële problematiek wel voorstellen. Toch heeft het zekere risico’s om als UMC the lead te hebben op het punt van de verdeling van regionale IC-patiënten over de IC’s van de bij het netwerk aangesloten ziekenhuizen. Immers de IC zorg is dynamisch en situationeel, de ziektebeelden verschillen rijkelijk, medische-, behandeltechnologische en farmaceutische ontwikkelingen gaan zo snel dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat wat nú IC zorg is, overmorgen bij wijze van spreken electieve rules-based complexe zorg is zonder IC opname. De afgelopen veertig jaar laat zien dat medici mee gaan (stimuleren) in deze ontwikkeling, domweg om dat de risico’s beheersbaarder worden en de patient een en dezelfde behandelaar in één en hetzelfde ziekenhuis hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.