Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aan netwerksamenwerking kleven kwalitatieve en financiële risico’s

Bart Kiers
Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen stuiten bij samenwerking in netwerken op onbedoelde effecten rond de financiering en verdeling van verantwoordelijkheden bij kwaliteit. De NFU heeft ze op een rijtje gezet voor de netwerksamenwerking tussen IC’s van het Radboudumc en regionale ziekenhuizen.
Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboudumc. Foto: Paul Tolenaar
Premium

De IC’s van het Radboudumc

Premium

Wilt u dit artikel lezen?

Neem Zorgvisie.nl een maand gratis op proef. Na een maand stopt het abonnement automatisch.


  • Onbeperkt alle artikelen lezen
  • Dagelijks de Zorgvisie nieuwsbrief

Al abonnee? Log dan in

1 REACTIE

  1. Wellicht kan wat de financiering van ziekenhuisnetwerken, geleerd worden van de ervaringen van huisartsen in netwerken. Ik kan me de strategische, operationele en financiële problematiek wel voorstellen. Toch heeft het zekere risico’s om als UMC the lead te hebben op het punt van de verdeling van regionale IC-patiënten over de IC’s van de bij het netwerk aangesloten ziekenhuizen. Immers de IC zorg is dynamisch en situationeel, de ziektebeelden verschillen rijkelijk, medische-, behandeltechnologische en farmaceutische ontwikkelingen gaan zo snel dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat wat nú IC zorg is, overmorgen bij wijze van spreken electieve rules-based complexe zorg is zonder IC opname. De afgelopen veertig jaar laat zien dat medici mee gaan (stimuleren) in deze ontwikkeling, domweg om dat de risico’s beheersbaarder worden en de patient een en dezelfde behandelaar in één en hetzelfde ziekenhuis hebben.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.