Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aandacht voor bureaucratie rond pgb in Wlz

Mensen die onder de Wet langdurige zorg (Wlz) vallen en een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen, krijgen te maken met een omvangrijke bureaucratie. Dat meldt de NOS. De belangenorganisatie van mensen met een pgb Per Saldo heeft dit jaar al 1200 meldingen daarover ontvangen uit haar achterban. Zorgverzekeraars Nederland erkent het probleem.
pgbb.jpg

Per Saldo en Zorgverzekeraars Nederland hebben bij het ministerie van VWS aangedrongen een elektronisch systeem in te richten waarin de aanvragen voor een pgb snel en eenvoudig gedaan kunnen worden. Dat meldt de NOS. Claudia Kruidbos is een van de mensen die zich bij Per Saldo gemeld hebben, omdat zij zich tot wanhoop gedreven voelt door de bureaucratie waarmee ze te maken kreeg toen ze het pgb van haar meervoudig zwaar gehandicapte zoon moest aanvragen voor de Wlz. Vorige maand waren er bijna 37.000 pgb’ers binnen de Wlz.

Aanvraag
Ze schreef een brief aan het zorgkantoor waar ze haar aanvraag moet indienen en verzond daarvan een kopie aan een aantal Kamerleden. Haar brief ging snel rond op Twitter en Facebook. ‘In deze enveloppe bevinden zich 65 papieren’, begint Kruidbos haar brief. ‘daarvan vijf keer een kopie id kaart/paspoort, 5 x een formulier opting in, 5 x een zorgplan en 5 x een zorgcontract. Dit alles om ervoor te zorgen dat het pgb van mijn meervoudig gehandicapte zoon, die al een pgb heeft sinds 2000 (ja al 16 jaar) nu vergoed gaat worden uit de Wlz.’

Bureaucratie
Kruidbos vermeldt gedetailleerd wat ze allemaal moeten doen. ‘Op deze 65 A4’tjes heb ik in totaal 15 x zijn naam in moeten vullen, 15 x de complete adresgegevens, 15 x zijn bsn-nummer en 10 x zijn SVB-klantnummer.’ En zo gaat het nog een tijdje door.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.