Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aanpak EHEC richten op bestrijding bacterie zelf’

De aanpak van de EHEC-bacterie moet zich naast de belangrijke symptoombestrijding, meer op daadwerkelijke bestrijding van de bacterie zelf richten. Dat zei kindernefroloog Nicole van de Kar van het Nijmeegse UMC St Radboud donderdag. Zij doet onderzoek naar de bacterie en organiseert een vierdaags congres rondom EHEC, dat zondag van start gaat in Nijmegen.
'Aanpak EHEC richten op bestrijding bacterie zelf'

Resultaten

,,We zijn al jaren bezig om te kijken hoe je de bacterie kan bestrijden. Op dit congres worden de eerste resultaten gepresenteerd van onderzoek naar een dergelijke aanpak’’, legde Van de Kar uit. De bacterie produceert gifstoffen in de darmen, waardoor een patiënt erg ziek kan worden. Ook kunnen deze gifstoffen van de bacterie nierfalen veroorzaken. Tot nu toe viel dat niet te voorkomen, maar slechts symptomatisch te behandelen.

Verschillende disciplines

Op het congres zijn internationale wetenschappers van verschillende disciplines bijeen. ,,Daardoor kan men bij elkaar kijken waar de raakvlakken liggen. Qua bestrijding zoeken diergeneeskundigen bijvoorbeeld naar een vaccin waardoor koeien minder drager zijn van deze EHEC-bacterie, terwijl anderen onderzoeken hoe de bacterie zich in de darmen van mensen nestelt. Ook dat kan leiden tot een betere bestrijding’’, aldus Van de Kar.

ANP – Lotte Maas / Beeld © EPA)

Lees meer

Catharina opent Nierfalenpolikliniek

Ziekenhuisbacterie rukt op in Europa

UMC St Radboud en EPIC tekenen contract

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.