Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal aanvragen voor euthanasie blijft groeien

Bert Bukman
Bij de Levenseindekliniek kwamen in 2017 bijna 2500 aanvragen voor euthanasie binnen. Dit is een toename van 38 procent ten opzichte van vorig jaar.
Levenseindekliniek

De Levenseindekliniek, een landelijk netwerk van artsen en verpleegkundigen, is daarom op zoek naar artsen om hulpvragen te kunnen onderzoeken.

Vooral in Zuid-Holland is het gebrek aan artsen groot. Dat zegt Steven Pleiter, bestuurder van de Levenseindekliniek. ‘Uit Zuid-Holland komt 27 procent van de hulpvragen, terwijl slechts 8 procent van onze artsen in deze provincie werkt. Hierdoor ontstaan wachtlijsten voor mensen die dringend op hulp wachten.’

Ambulante teams

Het is niet duidelijk waarom zo weinig artsen in Zuid-Holland zelf de euthanasievraag van hun patiënt kunnen beantwoorden. ‘Blijkbaar zijn er in hier naar verhouding meer artsen die om principiële redenen euthanasie weigeren,’ aldus Pleiter.

De Levenseindekliniek is bezig met de werving van artsen, maar tot nu toe levert dit nog te weinig op. ‘We willen het aantal ambulante teams uitbreiden om elke hulpvraag goed te kunnen onderzoeken,’ aldus Steven Pleiter. ‘Iemand die een euthanasieverzoek doet, heeft vaak een lang proces achter de rug om tot deze beslissing te komen. Zij wenden zich tot ons in uiterste nood. Dan willen wij niet zeggen: Het spijt ons. Kom over twee maanden maar weer eens terug.’

Somatische klachten

In totaal konden de artsen en verpleegkundigen van de Levenseindekliniek het afgelopen jaar 747 hulpvragen inwilligen. In 32 procent van de gevallen ging het om mensen met somatische klachten. 25 procent van de hulpvragen betrof een stapeling van ouderdomsaandoeningen, 24 procent ging om uitbehandelde kanker, 10 procent om dementie en 9 procent om psychiatrie.

Eerder onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) wees uit dat psychiaters te terughoudend bij verzoeken om euthanasie. Daardoor verwijzen ze hun cliënten te snel door naar een andere arts.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.