Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Aantal abortussen Curaçao te hoog’

Mark van Dorresteijn
Door slechte voorlichting over anticonceptie is het aantal abortussen op Curaçao veel hoger dan in Nederland. Dit blijkt uit het proefschrift van Adriana Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen, waarop zij maandag promoveert. Op Curaçao worden nu 38 op de duizend zwangerschappen afgebroken. Ter vergelijking: in Nederland zijn dit er 8,6 op de duizend.
‘Aantal abortussen Curaçao te hoog'

De voorlichting over anticonceptie zou aangepast moeten worden aan de cultuur op Curaçao. Door betere kennis over anticonceptie moet het aantal abortussen bij vrouwen tussen de 15 en 45 jaar afnemen, aldus Boersma. Ze pleit ook voor de legalisering van abortus op Curaçao. Het is er eigenlijk verboden, maar omdat het gedoogd wordt, voert een op de tien huisartsen de procedure wel uit.

Legalisering

Door legalisering van abortus zouden ook de zorg en nazorg beter kunnen worden. Het risico op complicaties na de behandeling wordt kleiner, aldus Boersma. Ook moet de verzekering anticonceptie gaan vergoeden, zodat Curaçaose vrouwen deze sneller gebruiken. Vanuit hun cultuur staan vrouwen hier nu vaak negatief tegenover. (ANP)

Lees ook:

Erasmus MC continueert aanpak babysterfte

Gynaecologen willen één verloskundig systeem

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.