Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal dwangopnames in Amsterdam verdrievoudigd

Het aantal dwangopnames bij de psychiatrische crisisdienst in Amsterdam is de afgelopen twintig jaar drastisch gestegen. Dat schrijft de Amsterdamse psychiater Louk van der Post deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Onderzoeker Louk van der Post vergeleek samen met een aantal medeauteurs de crisisopvang in de Amsterdamse psychiatrie in 1983 en in 2004-2005. In totaal bestudeerde hij een kleine negenhonderd consulten verricht door de stedelijke crisisdienst. Besloot de arts in 1983 bij veertig procent van de opnames dat deze met dwang moest gebeuren, in 2004-2005 was dat bij 72,5 procent het geval. Uit gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt dat sinds 1992 in Amsterdam het aantal gedwongen opnames met een inbewaringstelling (ibs) is verdrievoudigd.

Cultuuromslag

Op de site Psy.nl geeft Van der Post een mogelijke verklaring voor de stijging: “De maatschappij totaal veranderd. In de jaren zeventig was dwang nog een vies woord: alle problemen moesten worden opgelost met een goed gesprek. Maar inmiddels wordt door een sterke cultuuromslag dwang als iets goeds gezien. Ten tweede is de tolerantie afgenomen; de burger pikt het niet meer als zijn angstige buurman ’s nachts op de muren bonkt. De burger wil door de overheid beschermd worden tegen dat soort ongemakken.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Geef vertrouwenspersoon rol bij dwangzorg’

Dwangzorg gedeeltelijk uit Bopz

‘Grote verschillen bij dwangopnames’

Erasmus onderzoekt dwangopnamen

1 REACTIE

  1. Dwang in de ambulante gezondheidszorg is steeds gebruikelijker. Wellicht door de individualisering van de maatschappij, minder betrokkenheid en een kleiner steunsysteem dan voorheen? Partijen hebben minder bereidheid in te springen bij een crisis. Ik zie het in mijn eigen werk steeds vaker terugkomen. Het is vaak de toenemende druk van organisaties om de cliënt heen (woningstichting, thuiszorg, politie etc etc) die al snel veel ‘last’ ervaren. De steeds eerder komende vraag van deze partijen om een dwangopname te realiseren legt veel druk op hulpverleners in de ambulante GGZ.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.