Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal euthanasiemeldingen neemt opnieuw toe

Mark van Dorresteijn
In 2012 zijn er 4188 meldingen binnengekomen over mensen die overleden door euthanasie of hulp bij zelfdoding. Dat is 13 procent meer dan in 2011, bleek maandag uit het jaarverslag van de vijf regionale toetsingscommissies euthanasie. Het aantal euthanasiemeldingen zit al een aantal jaren in de lift.
Aantal euthanasiemeldingen neemt opnieuw toe
Foto: ANP Photo

Afgelopen jaar kwamen 3965 mensen om door euthanasie, 185 personen door hulp bij zelfdoding en 38 door een combinatie daarvan. Bij verreweg de meeste patiënten (3251) werd hun lijden veroorzaakt door kanker. Aandoeningen van het zenuwstelsel (257 gevallen) staan op de tweede plaats, gevolgd door hart- en vaataandoeningen (156 keer).

Zorgvuldigheid

De toetsingscommissies, die onderzoeken of de arts in kwestie zijn werk wel naar behoren heeft gedaan, oordeelden 10 keer dat dokters niet zorgvuldig waren geweest. Dat gebeurde onder meer bij 2 van de 42 demente patiënten en iemand met een beroerte. Alle negatieve oordelen zijn gemeld bij het College van procureurs-generaal en de Inspectie van de Gezondheidszorg. Het is niet bekend of en hoe vaak er tot vervolging is overgegaan.

Stichting Levenseindekliniek

Op 1 maart 2012 is de Stichting Levenseindekliniek (SLK) van start gegaan, die in totaal 32 meldingen voor haar rekening nam. Omdat dat een nieuw verschijnsel was, zijn die meldingen extra goed gecontroleerd. In alle gevallen hebben de teams van de kliniek zorgvuldig gehandeld, oordeelden de commissies.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.