Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aantal ivf-baby’s stijgt in 2009

Mark van Dorresteijn
Een op de 38 baby’s, die in 2009 zijn geboren, is een ivf-baby. Het aantal kunstmatig verwekte kinderen is daarmee opnieuw gegroeid. Het aantal meerlingen dat door ivf wordt geboren, is afgenomen van 13,5 procent in 2008 naar 10,8 procent vorig jaar. Dat blijkt uit ivf-cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie.
Aantal ivf-baby’s stijgt in 2009

De slaagkans van de ivf/icsi-behandeling is toegenomen en bedraagt nu gemiddeld ruim 26 procent per cyclus (poging). De uiteindelijke kans op een kind is groter, omdat een volledige behandeling meerdere cycli omvat.

Bezuinigen

De overheid heeft aangekondigd te willen bezuinigen op ivf-behandelingen. Doordat er minder meerlingen zijn geboren, is een deel van dat bedrag volgens de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie al gerealiseerd. Bij de geboorte van meerlingen treden vaker complicaties op, waardoor de zorgkosten hoger zijn. Doordat er steeds vaker één embryo in plaats van twee in de baarmoeder wordt geplaatst, is het aantal meerlingen afgenomen. (ANP)

Lees ook:

LUMC weigert lesbisch stel ivf-behandeling

Kamer houdt vast aan drie ivf-behandelingen

Hoogleraar: ‘Bezuinigen op ivf-behandeling gaat extra geld kosten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.