Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Aantal zelfdodingen stijgt opnieuw

Redacteur Zorg+Welzijn
In 2010 hebben 1600 inwoners van Nederland een einde aan hun leven gemaakt. Hiermee steeg het aantal zelfdodingen voor het derde achtereenvolgende jaar. Vooral onder 40- tot 65-jarigen is de stijging van suïcide het grootst. Voor de groep 15- tot 30-jarigen is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak.
Aantal zelfdodingen stijgt opnieuw

Voor het derde achtereenvolgende jaar is het aantal zelfdodingen gestegen. Deskundigen hebben de afgelopen jaren gepleit voor meer preventie, door betere hulpvormen en goede afstemming van behandelingen. Hoogleraar Suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit, Ad Kerkhof, heeft al er eerder voor gepleit ggz-hulpverleners meer outreachend in te zetten. Zij moeten naar jongerengroepen toe om depressie en suïcide te bespreken en op te sporen. Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van de hulplijn 113 online, pleit voor investeren in preventie en voorlichting: “We moeten meer open zijn over zelfdoding en de hulp laagdrempelig maken. Zodat mensen in nood hulp zoeken bij instanties, maar ook bij naasten.”

Ophanging

In drie jaar is het percentage zelfdodingen gestegen met 17 procent. In totaal hebben 1600 mensen in 2010 zelfmoord gepleegd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zeven van de tien slachtoffers zijn man. De meest toegepaste vormen van zelfdoding zijn ophanging, wurging en verstikking. Het aantal mannen dat zich voor een trein wierp, daalde van 143 naar 129. Bij de vrouwen steeg dit echter, van 45 naar 54. Bijna een kwart van alle sterfgevallen van 15- tot 30-jarigen betrof zelfdoding (197 van de 840). Daarmee is de sterfte door zelfdoding in deze categorie hoger dan de sterfte door verkeersongevallen (146 overledenen) en kanker (131 overledenen). Bij zowel mannen als vrouwen is bijna 60 procent van de slachtoffers tussen de 40 en 65 jaar. In deze leeftijdsgroep is de toename van het zelfdodingen sinds 2007 het grootst.

Geldgebrek

Psychiater Jan Mokkenstorm wijst erop dat de economische crisis een belangrijke factor is: “Geldgebrek en faillissementen vreet aan de bandbreedte die mensen hebben om moeilijkheden op te lossen. Ineens kan de wereld instorten.” Ggz-instelling ParnassiaBavo Groep heeft in juni van dit jaar in een advertentie minister Edith Schippers van VWS gewaarschuwd dat invoering van de eigen bijdrage in de ggz een stijging van het aantal zelfdodingen tot gevolg zal hebben: “Wat moet je als zorgaanbieder doen als een patiënt met suïcideneigingen de eigen bijdrage niet wil betalen?” Mensen worden hierdoor te laat behandeld. Het bestuur van ParnassiaBavo riep de politiek op de kosten per patiënt omlaag te brengen door meer mensen ambulant te behandelen en de bureaucratie, door de politiek opgelegd, te beperken.

Loslaten

Begin dit jaar zei minister Schippers een streefgetal voor het terugdringen van het aantal suïcides los te laten. De bewindsvrouw noemde het streefcijfer toen te ambitieus en niet realistisch, aangezien in 2009 en 2008 het aantal met 6 procent toenam. Zorgvisie – (Carolien Stam)

Lees ook

IGZ vernieuwt meldingsprocedure suïcide ggz

GGZ Friesland zet ansichtkaart in tegen suïcide

Ggz protesteert tegen bezuingingen

‘Inspectie moet suïcide blijven volgen

1 REACTIE

  1. Laten we ophouden met het steeds weer constateren van de toename van het aantal zelfdodingen. Dit was voorspeld! Niet alleen de bezuinigingen die in 2011 zijn aangekondigd zullen tot meer zelfdodingen leiden. Ook bij de zorgstelselwijziging van een aantal jaren geleden hebben GGZ-verpleegkundigen al aangegeven dat de krappe contracten met zorgverzekeraars zouden leiden tot minder preventieve GGZ. De signaleringsfunctie op straat werd te duur. Gevolg is dat mensen te laat of dus helemaal niet meer in de GGZ terechtkomen. En dat is helaas niet omdat ze zijn genezen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.