Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Aanvullende polis waarschijnlijk duurder

Redactie Zorgvisie
De premies van aanvullende zorgverzekeringen gaan volgend jaar waarschijnlijk omhoog. Doordat klanten vaker dan verwacht hoge rekeningen indienen, hebben verzekeraars te maken met verliezen, meldt een woordvoerder van verzekeringsgroep Eureko in maandblad Elsevier.

Marktleider Eureko is het moederbedrijf van onder meer zorgverzekeraars Achmea en Agis

Claimgedrag

Volgens de woordvoerder van Eureko in Elsevier is sprake van een ‘verhoogd claimgedrag in het luxe segment’. Klanten claimen volgens de verzekeraar vooral meer op het gebied van orthodontie, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen. Mede hierdoor heeft Eureko te maken met financiële tegenvallers. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat het in het eerste halfjaar een verlies van 29 miljoen euro op de aanvullende polis leed. Eureko wijzigt de aanvullende polissen dan ook per 1 januari, bevestigt de zegsman.

Basispakket

“Die wijzigingen kunnen in de prijs zitten of in de voorwaarden, maar waarschijnlijk wordt het een combinatie”, zegt de woordvoerder. Op de kosten voor het basispakket hebben de ingrepen geen invloed, benadrukt hij. “Die premie is grotendeels afhankelijk van externe factoren, zoals de zorgkosten.”

Concurrentie

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat veel verzekeraars te maken hebben met rode cijfers. Maar hij zegt geen aanwijzing te hebben dat de premies per 1 januari massaal de pan uit zullen rijzen. “Dat zal nooit zomaar gebeuren. We hebben ook te maken met onderlinge concurrentie en klantenbinding.”

Excessief

Het hoge claimgedrag is volgens Eureko-woordvoerder Van Eeghen deels een erfenis van het nieuwe zorgverzekeringsstelsel dat vorig jaar inging. Door de concurrentie selecteerden de verzekeraars hun klanten nauwelijks. In april wilde verzekeraar ONVZ de polisvoorwaarden nog tussentijds aanpassen omdat een klein aantal klanten excessieve bedragen zou claimen. Echter, de rechter floot de verzekeraar terug.

Menzis

Verzekeringsbedrijf Menzis laat weten nog niet te weten of het zijn premies gaat verhogen. “Het is te vroeg voor die conclusie. Wij inventariseren het een en ander nog. In het najaar weten we meer”, zegt een woordvoerder. (Novum)

Lees ook:

‘Menzis misleidt klanten’

ONVZ door rechter op de vingers getikt

ONVZ past polisvoorwaarden aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.