Het personeelstekort heeft binnen tien jaar een desastreus effect op de zorg aan patiënten, heeft ABF Research berekend. In 2034 kan 15 procent van de zorgvraag niet meer worden geleverd: 15 miljoen patiëntencontacten met huisartsen kunnen dat jaar niet plaatsvinden en 3,7 miljoen ggz-consulten gaan dan niet door.
In 2034 zijn er ook veel
U schrijft: Tenslotte ontbreken er zoveel fysiotherapeuten dat 7,1 miljoen behandelingen niet kunnen worden verricht. Per zitting 30-35 euro gemiddeld. Niet uitgevoerd hoeven verzekeraars een 250 miljoen niet uit te betalen. Het lijkt alsof er een actief beleid is om de hoeveelheid fysiotherapeuten te reduceren door ontmoedigingsbeleid. Als we dit doorrekenen voor alle andere disciplines gaan zo de zorgkosten gereguleerd worden. Lange wachtlijsten? Zolang je op een wachtlijst staat, hoeft een verzekeraar niet iets te vergoeden. Als er daardoor secundaire lichamelijke of economische schade is…., maar ach dat is vast een ander potje.
Ik zal heel erg stellig zijn en dit is te danken aan falend overheids- en zorgverzekeraarsbeleid vanaf 2010. Knellende en onrealistische omzetplafonds en op het van de stoel van de zorgverlener gaan zitten door de met name zorgverzekeraars en het bagatelliseren en kleineren van de kundigheid in de GGZ.