Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Abvakabo gaat actievoeren voor betere cao-VVT

Mark van Dorresteijn
Abvakabo FNV gaat na de zomer actievoeren voor een betere cao voor zorgpersoneel. Dat zegt Lilian Marijnissen (foto) van de vakbond. De Abvakabo FNV voelt zich vrij om actie te gaan voeren omdat zij de cao VVT (verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg) niet hebben ondertekend.
Abvakabo gaat actievoeren voor betere cao-VVT

Tijdens het actievoeren wil de vakbond hun eigen akkoord afdwingen. In het ‘Akkoord voor zorg’ pleiten zij onder andere voor meer collega’s in de verpleeghuizen, minder flexibilisering en meer waardering voor zorgmedewerkers.

Referendum

De uitslag van een referendum heeft er volgens Marijnissen voor gezorgd dat de vakbond actie gaat voeren. Circa 20.000 mensen hebben volgens de vakbond gereageerd op het referendum, daarvan wees 96 procent de cao af. ‘Het waren niet alleen leden van deze vakbond, maar ook van andere bonden die meededen aan het referendum. In het Abvakabo FNV-referendum sprak 93 procent van de leden van CNV, NU91 en FBZ, de andere betrokken vakbonden, zich ook tegen de cao VVT uit.’

De cijfers van het referendum zijn in strijd met het onderzoek (PDF) dat CNV Publieke Zaak liet doen naar de mening over de cao VVT. Daaruit blijkt dat 58 procent van de ondervraagde zorgmedewerkers positief zijn over het akkoord. Onder de leden van CNV Publieke Zaak zelf is dat zelfs 91 procent.

Nieuwe cao VVT

De nieuwe cao VVT werd gisteren getekend door werkgevers ActiZ en BTN en vakbonden CNV Publieke Zaak, NU’91 en FBZ. Abvakabo tekende niet en wil met het referendum laten zien dat er ook geen draagkracht is voor de nieuwe cao. De vakbond krijgt daarbij steun van de SP en GroenLinks. Zij dienden een motie in tegen de invoering van de cao VVT die gisteren getekend werd. De motie werd met een meerderheid aangenomen.

Zorgmedewerkers lopen salaris mis

Actiz noemt de motie en afwijzing van de cao VVT onverstandig en wijst op het extra salaris dat medewerkers nu mis zullen lopen. ‘Als de cao VVT niet algemeen verbindend verklaard wordt, geldt die dus niet voor werknemers die werken bij een organisatie die geen lid zijn van ActiZ of BTN. Dit betekent dat de medewerkers van zorginstellingen die niet lid zijn van ActiZ en BTN de 2,2 procent loonsverhoging niet krijgen als Abvakabo FNV en de SP doorgaan met hun acties. De overige medewerkers krijgen deze maand al een hoger salaris.’

Reactie staatssecretaris

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten laat in een Kamerbrief (PDF) weten dat zij geen reden ziet om de cao VVT als ondermaats te beschouwen. ‘Ik zie een loonparagraaf die met een verhoging van 2,2 procent de vergelijkingstoets met het marktgemiddelde zeker kan doorstaan. Ook aan immateriële punten als formatiebeleid, duurzame inzetbaarheid, werkdruk en doelgroepbeleid is aandacht besteed in het onderhandelingsresultaat. Waar uit de vraag van mevrouw Leijten blijkt dat zij het onderhandelingsakkoord voor de nieuwe cao-VVT ondermaats vindt, toont mijn bovenstaande analyse aan dat daar geen grondslag voor is.’

Acties

Waar de aangekondigde acties zullen plaatsvinden, is nog niet duidelijk gemaakt. De Abvakaboleden hebben inmiddels een eigen ‘Akkoord voor zorg’ samengesteld, aldus Marijnissen. De hoofdpunten daarin zijn minder werkdruk, minder flexibilisering en meer waardering.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees ook:

Kamer frustreert cao VVT met motie

Werkgevers akkoord met cao VVT

Cao-akkoord VVT zonder Abvakabo FNV

Onderhandelingen cao-VVT afgebroken

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. De leden van NU’91, CNV en FBZ die voor de cao VVT zijn hebben natuurlijk niet gestemd bij het referendum. Die hebben gestemd bij hun eigen bond, en daarvan waren de leden in meerderheid VOOR.
  Ik had eigenlijk verwacht dat bij het referendum van de Abvakabo 100% van de leden van de andere bonden wel tegen zouden stemmen. 7% voor valt dus nog mee bij een referendum waarbij je expliciet werd gevraagd om NEE te stemmen.

 3. Kan iemand van mij vertellen hoeveel leden van CNV en NU91 hebben gestemd tijdens hun ledenraadpleging? Ik kan dat namelijk nergens vinden. Wel goed om te vergelijken lijkt me als we over totale aantallen van werknemers in de VVT gaan spreken. Wat ik wel zie op hun sites zijn reacties van leden die niet hebben kunnen stemmen. Dat geeft ook te denken…

 4. Te triest voor woorden, inderdaad een verlengde arm van de SP zoals een voormalig voorzitter van FNV gisteravond verwoordde. Laten we vooral de tijd en aandacht steken in goede EN realistische arbeidsvoorwaarden. Geen sector heeft in 2012 zo’n goede CAO en loonontwikkeling kunnen afspreken

 5. Op de website van Abvakabo FNV is te lezen: “Maar liefst 96 procent van de medewerkers van verpleeghuizen en thuiszorg wijst de onlangs tot stand gekomen cao verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT) af. Dat blijkt uit een referendum waarin zorgmedewerkers uit de sector de afgelopen drie weken hun stem konden laten horen.” Een verdraaiing van de werkelijkheid. 96% van de stemmers(20.000 van de 430.000 werknemers) is dus 96% van de 4,65% van alle werknemers die aan het referendum hebben meegedaan. Ook moet nog worden vastgesteld of het wel 20.000 werknemers uit VVT-sector zijn geweest, want volgens mij kon iedereen stemmen en de eerste weken zelfs meerdere keren (bijv. 10 keer) achter elkaar. Betrouwbaar en eerlijkheid zijn dus ver te zoeken.

 6. Maar dat de cao vvt niet algemeen verbindend wordt verklaard…….we doen net of dat anders altijd wel het geval was? Bij de vorige cao was hij net voor de einddatum, een dag of 5 algemeen verbindend, dus dat de kleine bonden en Actiz hier nu ineens zo n punt van maken, is ook bijzonder

 7. Volgens mij moet er eerst eens goed gerekend worden. 20.000 reacties van de meer dan 400.000 werknemers in de VVT= 4,65%! Dus minder dan 5 % van alle werknemers in de verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg heeft tegen dit cao-akkoord gestemd. Dat geeft te denken.

 8. De Abvakabo FNV loopt aan de leiband van de SP en andersom. Daar zijn de andere politieke partijen bang voor. Daarom heeft de Kamer deze week zelfs een motie goedgekeurd, waarin de minister wordt gevraagd de CAO-VVT niet algemeen verbindend te verklaren.
  Zo speelt de Abvakabo met vuur omdat hierdoor allerlei clubs met name in de WMO vechtmarkt vrij spel hebben die de cao helemaal niet hoeven toe te passen.Lekkere belangenbehartiging Abva. Ga zo door en jullie dalende ledenaantal zal zich dan wel
  fors voortzetten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.