Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Abvakabo: ‘Ziekenhuizen huilen krokodillentranen’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen voorzien ontslagen en wachtlijsten door de korting van bijna 550 miljoen euro waarmee ze volgend jaar te maken krijgen. Elise Merlijn, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV, meent dat ziekenhuizen krokodillentranen huilen. De negatieve toekomstvisie zou vooral te maken hebben met de aankomende cao-onderhandelingen.
Abvakabo: ‘Ziekenhuizen huilen krokodillentranen’

“Het is opvallend dat de ziekenhuizen meteen dreigen de rekening door te schuiven naar het personeel”, zegt Merlijn. “Ik vermoed dat dit te maken heeft met de aankomende cao-onderhandelingen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het nog helemaal niet zo slecht gesteld is met de omzet en winst bij zorginstellingen.”

Inhaalslag

“Er lijkt nooit geld te zijn voor de werknemers, ook niet als het wel goed gaat met de economie. De zorgsector heeft ondertussen een behoorlijke inhaalslag te maken op de marktsector. Als we daar niet snel mee beginnen, lopen de personeelstekorten de spuigaten uit. De ziekenhuizen moeten zich goed realiseren dat de kwaliteit van zorg ten eerste bepaald wordt door de kwaliteit van het personeel. Wil je goede zorg kunnen bieden, dan zul je goed met je werknemers om moeten gaan.”

Gevolgen

De NVZ vereniging voor ziekenhuizen laat weten dat de opgelegde korting inderdaad ingrijpend is voor de ziekenhuiszorg. “Maar dit heeft niet alleen gevolgen voor het personeel. Wachtlijsten nemen mogelijk toe, maar ook nieuwbouw of ICT-projecten kunnen op de lange baan geschoven worden.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Ziekenhuizen vrezen budgetkorting

NVZ overweegt stap naar hoge raad om ziekenhuiskorting

Gerechtshof: VWS mag ziekenhuizen korten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Zelf al meer dasn 25 jaar Kaderlid van de AbvaKabo-FNV en 40 jaar werkzaam in de Gezondheidszorg , maar kijkend wat er in ZorgInstellingen gebeurd is de enorme Burocratie , die in die 40 jaar is toegenomen. De Zorg kan dat de “Kop ” kosten. In mijn ” Verpleegkundige Leven ” ( werkzaam op toen nog Klasse-afdelingen ) sprak ik regelmatig Directeuren van grote bedrijven , en die zeiden na 1 a 2 dagen , dat als er Mijn bedrijf Zo gewerkt zou worden “, dan ben ik in 2 a 3 weken failliet. Als lid van de OR heb ik het met een hoop Directeuren van ons Ziekenhuis over de Burocratie gehad , maar helaas. De Burocratie is er nog steeds. De Politiek laat het ook allemaal gebeuren en denkt te veel aan zich zelf. Kijk ens naar de “prachtige “wachtgeldregelingen , waar iedere werknemer Jaloers op is. Politici , wanneer nemen jullie eens een duidelijk standpunt in ?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik geloof niet dat Elise Merlijn het bij het rechte eind heeft. In ons ziekenhuis zal de extra korting die voor ons 5 miljoen bedraagt in de exploitatie begroting 2011 gekort worden en leiden tot oa reorganisaties in het zorgdeel, waardoor minstens 40 tot 45 FTE zal moeten afvloeien. Als dat in meer instellingen zo gaat dan gaat dat wel ten koste van veel arbeidsplaatsen en zal de werkdruk in de zorg nóg meer toenemen en dus het werken in de zorg nóg onaantrekkelijker maken. Misschien moet Elise even een rondje ziekenhuizen bellen en vragen hoe de korting verwerkt gaat worden in de begrotingen. Dan kan de FNV zich daar ws ernstig zorgen over gaan maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.