Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Academische ziekenhuizen boeken matig jaar

De universitaire medische centra hebben het afgelopen jaar als groep niet goed gepresteerd. De gezamenlijke winst van de umc's is gedaald van 53 miljoen euro naar 43 miljoen euro. Dat blijkt uit een inventarisatie van de jaarverslagen door het Financieele Dagblad.
Academische ziekenhuizen boeken matig jaar

In 2008 was de winst nog 82 miljoen euro. Het Erasmus MC in Rotterdam levert met een verlies van 6,6 miljoen euro een belangrijke bijdrage aan de achteruitgang. Maar ook het AMC in Amsterdam, dat vorig jaar een marginale winst van 0,9 miljoen euro boekte, drukt de cijfers.

Negatieve winstmarge

“Wij hebben voor het eerst in jaren een exploitatietekort”, zegt Ronald Bik, financieel directeur van het Erasmus MC in het FD. Hij onderstreept dat het om een relatief beperkt verlies gaat. Er was sprake van een negatieve winstmarge van een half procent, op een totale omzet van 1,2 miljard euro. Het Erasmus MC heeft bovendien nog steeds een ruime buffer: de solvabiliteit bedraagt ook na het verlies nog 22 procent.

Bezuiniging

Volgens Bik zijn de kortingen die de overheid aan de ziekenhuizen heeft opgelegd, de belangrijkste verklaring voor het verlies. Vorig jaar bedroeg die korting voor het Rotterdamse umc 10 miljoen euro. “We hebben de kortingen jarenlang kunnen opvangen met een slimmere organisatie van het primaire proces, maar daar hadden we vorig jaar moeite mee.” Vandaar dat het bestuur eind vorig jaar een bezuinigingsoperatie is gestart die 20 miljoen euro moet opleveren. Ook in 2011 moeten bezuinigingen een overheidskorting opvangen, deze keer van 16 miljoen euro. Dankzij die bezuinigingen rekent het Erasmus MC erop dat dit jaar een ‘licht positief’ resultaat wordt behaald.

DOT

Een bron van zorg bij het Erasmus MC, maar ook bij andere umc’s, is dat de ziekenhuissector komend jaar overschakelt op een nieuw declaratiesysteem, waarin de complexe behandelingen die umc’s verrichten nog niet goed zijn opgenomen. Volgens berekeningen van de Nederlandse Zorgautoriteit kunnen de umc’s daardoor tot 25 procent van hun omzet mislopen. “Er wordt met alle betrokken partijen naar een oplossing gezocht, maar het blijft een groot risico”, zegt Bik.

Winstdaling

Aan de winstdaling die het AMC vorig jaar incasseerde, tilt vicevoorzitter van de raad van bestuur Ruud Hopstaken niet al te zwaar. De winstdaling houdt volgens hem direct verband met de publieke taak van het AMC: er is de afgelopen jaren fors geïnvesteerd, onder andere in medisch onderzoek. Daar komt bij dat ook het AMC vorig jaar een korting opgelegd kreeg. Ook het AMC heeft een bezuinigingsprogramma opgesteld.

Compleze bgehandeling

Volgens Hopstaken hebben rendementscijfers voor algemene ziekenhuizen toch een andere betekenis dan voor umc’s. De algemene ziekenhuizen komen steeds meer in een soort marktomgeving te staan en moeten dus op hun winstmarge en solvabiliteit letten, dat is bij umc’s minder het geval. “Wij hebben een ander risicoprofiel. Qua omvang, maar ook omdat wij naast zorg nog twee andere taken hebben, namelijk onderzoek en onderwijs.” Binnen de zorg richten de umc’s zich bovendien steeds meer op de complexe behandelingen, in jargon ‘de topreferente zorg’. Dat betekent ook dat financiers aan umc’s andere eisen stellen dan aan algemene ziekenhuizen. Hopstaken: “Ik voel mij meer ambtenaar dan bestuurder van een onderneming.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bestuurder Maasstad Ziekenhuis verdient het meest

Beloningscode zorg heeft weinig effect

Academische ziekenhuizen boeken prima resultaat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.