Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea boekt 272 miljoen euro netto winst

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het afgelopen half jaar heeft het Achmea concern de nettowinst verbeterd tot 272 miljoen euro. Het operationele resultaat verdubbelde van 142 miljoen naar 285 miljoen euro. De solvabiliteit is ten opzichte van eind 2014 met 10 procentpunt toegenomen tot 225 procent
Achmea boekt 272 miljoen euro netto winst

Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde halfjaarcijfers.

De oorzaak ligt volgens Achmea in lagere bedrijfskosten, betere beleggingsresultaten en een incidenteel positief resultaat bij zorgverzekeringen. Het resultaat wordt gedrukt door 25 miljoen euro die is uitgekeerd vanwege stormschade begin dit jaar.

Zorgverzekeringen

Het structureel resultaat op de basiszorgverzekeringen bedraagt vier miljoen euro over de eerste helft van 2015. In de eerste helft van 2014 was dit 113 miljoen euro. Het resultaat op de aanvullende zorgverzekeringen is gedaald van 50 naar 28 miljoen euro ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op de basiszorgverzekering is een incidenteel resultaat geboekt van 158 miljoen euro. De verzekeraar heeft dit bedrag laten vrijvallen omdat er minder ziekenhuisopnames waren en er eenmalig een hoger bedrag uit het vereveningsfonds is uitgekeerd. Het totale operationele resultaat voor de basis en aanvullende zorgverzekeringen samen is de eerste helft van 2015 met 29 miljoen euro gestegen naar 188 miljoen euro.

Achmea

De bedrijfskosten zijn het eerste halfjaar van 2015 met 23 miljoen afgenomen ten opzichte van het eerste half jaar van 2014 als gevolg van initiatieven vanuit het veranderprogramma Versnellen & Vernieuwen en de verkoop en gedeeltelijke sluiting van Achmea Health Centers. Eind 2016 wil Achmea het aantal arbeidsplaatsen hebben teruggebracht met 4000. Dat moet een totale kostenreductie opleveren van 450 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.