Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea: ‘Groei voor handjevol ziekenhuizen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] Slechts enkele ziekenhuizen mogen van zorgverzekeraar Achmea in 2014 groeien. CZ en Menzis koersen aan op de 1,5 procent groei die is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. VGZ zegt het akkoord te respecteren.
Achmea: ‘Groei voor handjevol ziekenhuizen’

Het ziet ernaar uit dat de contracten van zorgverzekeraars en ziekenhuizen voor de zorginkoop 2014 qua prijs- en volumegroei binnen de afspraken van het hoofdlijnenakkoord vallen. Voor 2014 mag er op macroniveau niet meer dan 1,5 procent groei zijn. De meeste ziekenhuizen hebben echter te maken met minder patiënten. Dat is een belangrijke verklaring voor de ongekend forse inzet van zorgverzekeraars in de eerste biedingsronde. Daarbij waren er kortingen tot 30 procent. Volgens ingewijden wordt de soep in de praktijk echter minder heet gegeten als ze is opgediend en liggen de afgesloten contracten veel dichter in de buurt van de 1,5 procent.

Grote prijsverschillen

Dat neemt niet weg dat er voor niet zo veel ziekenhuizen sprake zal zijn van groei. Achmea, met 30 procent marktaandeel de grootste zorgverzekeraar, ziet maar voor een ‘handjevol ziekenhuizen’ mogelijkheden om te groeien. ‘De tijd van gestage omzetgroei is voorbij. In 2013 is zelfs sprake van evidente krimp’, zegt woordvoerder Christine Rompa. ‘Het is logisch dat verzekeraars dan gaan kijken naar de hoogte van de financiële afspraken. Daarbij zien we in de prijsoffertes van ziekenhuizen verschillen die wel oplopen tot 20 procent. Dat prikkelt ons om over de prijs van behandelingen te praten. Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn deze verschillen één op één te vertalen in de contracten. Dat kan ook in kleine stapjes. Ziekenhuizen kunnen hun zorg beter organiseren of ervoor kiezen om alleen nog behandelingen te doen waar ze echt goed in zijn.’

Op de vraag of Achmea macro dan nog wel uitkomt op de 1,5 procent maximale groei, wil Rompa niet ingaan. ‘Achteraf weten we waar we op uitkomen.’

CZ

CZ herkent zich niet in het beeld dat Achmea schetst. ‘Wij sturen aan op de 1,5 procent groei die is afgesproken. Net zoals vorig jaar krijgen enkele ziekenhuizen meer en andere minder’, zegt woordvoerder Marie van Gardingen. Ook Menzis komt in de buurt de 1,5 procent groei. ‘In regio’s als Oost-Groningen waar het aantal inwoners daalt, is krimp. Sommige ziekenhuizen krijgen extra geld voor dure kankermedicijnen’, vertelt Richard Lancée. VGZ zegt het bestuurlijk akkoord te respecteren.

Het valt nog te bezien of alle ziekenhuizen en zorgverzekeraars de deadline van 19 november halen, zoals is afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Zorgverzekeraars moeten zes weken voor het einde van het jaar hun verzekerden informeren welke ziekenhuizen zij hebben gecontracteerd en welke niet. De grote vier zeggen dat sowieso te gaan halen. Maar of alle contracten met de ziekenhuizen dan ook ondertekend zijn, is twijfelachtig. ‘Enkele ziekenhuizen hebben pas net de zorginkoop voor 2013 afgerond’, zegt woordvoerder Wouter van der Horst van de branchevereniging van ziekenhuizen NVZ. Hij vindt dat de zorginkoop weliswaar veel sneller gaat dan andere jaren, maar ‘nog lang niet klaar is’.

Heel ver

Achmea geeft aan met 80 procent van de ziekenhuizen rond te zijn, CZ zit op 70 procent, Menzis op ruim 70 procent en VGZ zegt ‘heel ver’ te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.