Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea stopt met kraamzorgveiling

De zorgverzekeraars van Achmea stoppen per 1 januari 2009 met de inkoop van kraamzorg via de kraamzorgveiling. Zorgvisie berichtte vorige maand al dat de zorgverzekeraar kritisch naar de zorgveiling aan het kijken was.

De voornaamste reden om te stoppen met de veiling is volgens Achmea-woordvoerster Stephanie Juranek het tekort aan kraamverzorgers. Er zijn te weinig verzorgers om de veiling optimaal te laten werken. “Deze zomer bleek weer dat veel uren niet vervuld konden worden. Wij willen door met ‘preferred suppliers’ te werken onze klanten constant kwalitatief goede kraamzorg kunnen bieden.” Kraamzorgcentra die hebben bewezen goede zorg te leveren krijgen in het nieuwe aankoopbeleid van Achmea meerjaren overeenkomsten aangeboden met hogere tarieven. Deze voorkeuraanbieders moeten een goede beoordeling van hun klanten hebben en HKZ/BKE en WHO-certificaten in huis hebben. “Hiermee lossen we niet het tekort aan werknmers op. Dat moeten we samen doen met andere partners als het onderwijs en de overheid”

Arbeidsmarkt

Volgens John Paap van Zorgveiling B.V. zal het besluit van Achmea een omzetdaling als gevolg hebben maar is het personeel van zijn bedrijf veilig. “De veiling zal zeker niet verdwijnen uit de gehele kraamzorg. Met versie 3.0 van ons product zullen wij aantonen dat, ook in een krappe arbeidsmarkt, de consument beter wordt geholpen en meer voordeel heeft bij elektronische inkoop en toewijzing per individuele zorgvraag dan met bulkcontractering.” Volgens Paap zal de zorgveiling ook vaker ingezet worden in de Wmo bij de aanbesteding van huishoudelijke zorg. De krapte op de arbeidsmarkt is volgens Paap niet de enige reden waarom Achmea stopt met de zorgveiling. “De krapte op de arbeidsmarkt is van tijdelijke aard. Achmea wil met voorkeursaanbieders werken en dat is per definitie niet uit te voeren middels een veiling.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Kraamzorgveiling mogelijk ten einde

Klink geeft 20 miljoen voor personeelstekort kraamzorg

Zorgverzekeraars pakken langzaam het stuur over

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.