Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Achmea verliest 96 miljoen op basisverzekering

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het totale concern boekt 388 miljoen euro resultaat en heeft een netto winst van 16 miljoen euro.
Achmea verliest 96 miljoen op basisverzekering

Achmea heeft 335 miljoen euro van het resultaat gebruikt om stijging van de zorgpremies te beperken.

Basisverzekering

Achmea heeft vorig jaar 96 miljoen euro verlies geleden op de basisverzekeringen omdat het aantal klanten is terug gelopen. Ook de premieverlaging en de premiestelling voor dit jaar zijn hierop van invloed geweest.  Het resultaat van de basiszorgverzekeringen daalde zo naar 342 miljoen euro, in 2013 was dat nog 438 miljoen euro. De dalende premie en verzekerdenaantallen zijn gecompenseerd door een hogere bijdrage uit het Zorgvereveningsfonds.

Aanvullende verzekering

De bruto premieomzet op de aanvullende verzekeringen daalde tot 1.359 miljoen euro. In 2013 was dit 1.410 miljoen euro. Ook hier nam het aantal verzekerden af. Bovendien koos een deel van hen voor het verlagen van de dekking van hun aanvullende zorgverzekering. Het resultaat op de aanvullende verzekeringen steeg van 91 naar 99 miljoen euro. Het structurele resultaat nam af van 62 naar 49 miljoen euro. De solvabiliteit van Achmea’s zorgtak is gestegen van 185 naar 215 procent.

Achmea

De verzekeraar heeft zijn bedrijfskosten in 2014 de kosten met 143 miljoen verlaagd onder meer door aanzienlijke besparingen op personeels- en huisvestingskosten. Als gevolg van een andere manier van werken en een verregaande digitalisering, acht Achmea het onvermijdelijk dat de werkgelegenheid met circa 4.000 arbeidsplaatsen vermindert. Vorig jaar zijn de eerste 1200 functies geschrapt.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.