Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Achmea vult pensioenfonds niet meer aan

Zorgverzekeraar Achmea trekt deels de handen af van het pensioenfonds voor de eigen werknemers. De verzekeraar springt niet meer bij als het fonds door slechte beleggingsresultaten door zijn buffers heen raakt, zo is afgesproken in de nieuwe cao. Dat meldt het Financieele Dagblad (FD) vandaag.
Achmea vult pensioenfonds niet meer aan
Foto: ANP - Koen Suyk

De stap van Achmea in de cao, past in een trend waarbij werkgevers met een bedrijfspensioenfonds niet meer garant willen staan voor de beleggingen. Aanleiding is volgens het FD een nieuwe regel in IFRS, het boekhoudstelsel, waardoor tekorten in het fonds direct doorsijpelen in het vermogen van de werkgever. Zeker bij banken en verzekeraars komt dat hard aan, omdat zij een hoge solvabiliteit nodig hebben om het vertrouwen van de klanten te behouden.

Slechte beleggingsresultaten
‘De nieuwe boekhoudregel is de belangrijkste reden voor deze overstap’, zegt Egmond Borgdorff in de krant, die namens Achmea over de cao onderhandelt. Afspraak is dat elk jaar de premie volgens een vaste methode wordt berekend, en dat de nieuwe premie slechte beleggingsresultaten niet compenseert. Om de overdracht van dit risico af te kopen, hoeven werknemers minder premie te betalen. (FD)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.