Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ACM ziet kansen voor lagere prijzen van dure geneesmiddelen

Redacteur Zorgvisie
Het zelf bereiden van weesgeneesmiddelen door apotheken biedt kansen voor lagere prijzen van ‘dure geneesmiddelen’. Dat meldt de Autoriteit Consument & markt (ACM).  
Pillen En Geld Fotolia
Foto: Fotolia

‘Deze magistrale bereiding is relevant, omdat er daarmee mogelijk een alternatief ontstaat voor patiënten’, aldus de ACM.

Weesgeneesmiddelen

Weesgeneesmiddelen zijn geneesmiddelen met een bijzondere status. Het gaat om middelen voor een kleine groep patiënten met een specifieke aandoening. De European Medicines Agency (EMA) kent een weesgeneesmiddelenstatus toe aan de hand van verschillende criteria. De bijzondere status zorgt ervoor dat de fabrikant het middel voor een periode van tien jaar exclusief op de markt mag brengen om bijvoorbeeld ontwikkelingskosten terug te verdienen. Een uitzondering op deze exclusiviteit is magistrale bereiding van het middel. Dit betekent dat een apotheker het middel onder bepaalde voorwaarden zelf mag bereiden.

Scherp in de gaten

De ACM houdt de ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen scherp in de gaten. Tevens let de ACM erop dat geneesmiddelenfabrikanten en grondstoffenleveranciers geen ongerechtvaardigde belemmeringen opwerpen voor magistrale bereiding. Tevens wijst de ACM ziekenhuizen en zorgverzekeraars op de ruimte voor gezamenlijke inkoop van geneesmiddelen. Door hun inkoopvolume binnen Nederland en over de grenzen heen te bundelen kunnen zij lagere prijzen van geneesmiddelen bedingen.


Wilt u meer lezen over dure geneesmiddelen? Lees dan hier de blog van de hoogleraren Wim Groot en Henriëtte Maassen van den Brink. 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.