Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actiegroep “Red de Sionsberg” wil steun verzekeraar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In een advertentie in de regionale en plaatselijke media, roepen actiegroep “Red de Sionsberg” en gemeenten rondom het ziekenhuis zorgverzekeraar De Friesland zijn standpunt te herzien.
Sionsberg.jpeg

Twee weken geleden meldde De Friesland het contract met De Sionsberg per 1 januari 2017 op te zeggen. 

Steun
Daarnaast hebben provinciale-en gemeentelijke politieke partijen, de huisartsen, kerken, verenigingen van handel en industrie, vakbond, dorpsbelangen, ondernemersverenigingen en serviceclubs zich volgens de actiegroep solidair verklaard met hun oproep aan De Friesland. Zij willen dat de zorgverzekeraar het huidige zorgconcept voortzet en geleidelijk uitbreidt.

Anderhalvelijnszorg
Volgens De Friesland komt de afgesproken ‘anderhalvelijnszorg’ niet van de grond. Dit komt volgens de zorgverzekeraar doordat verhoudingen tussen de partijen binnen stichting Sionsberg 2.0 moeizaam verlopen. Bestuurlijk is er op fundamentele vlakken verschil van inzicht. Het zorgconcept is na anderhalf jaar hard werken nog niet wat het zou moeten zijn, zegt bestuursvoorzitter van De Friesland, Bert van der Hoek: ‘We zien al een tijdje dat de nadruk te veel ligt op een ontwikkeling vanuit de poliklinische functies zoals die voorheen ook werden aangeboden. We hebben de inwoners uit de regio destijds een anderhalvelijnscentrum met poliklinische zorg beloofd omdat dit past bij de zorgvraag in de regio. Dat is wat we hebben ingekocht en waar we nog steeds voor blijven gaan’.

Sionsberg 2.0
Naast de moeizame samenwerking worden ook de in de vijfjarige overeenkomst tussen Sionsberg 2.0 en De Friesland gemaakte afspraken over het zorgaanbod niet goed nagekomen. De Friesland wil de situatie niet langer laten voortduren en stuurde eind juni een brief aan het bestuur van Sionsberg 2.0 met het verzoek binnen een maand met verbeterplannen te komen. Het ziekenhuisbestuur bleef echter in gebreke en dus heeft de zorgverzekeraar nu laten weten het contract met het ziekenhuis op te zeggen. 

Zorginkoop
Bestuursvoorzitter Igor Tulevski laat weten dat De Sionsberg na 1 januari 2017 gewoon open blijft en dat er voor patienten en verwijzers niets verandert. Tulevski zegt vastberaden door te gaan om toch tot een akkoord te komen: ‘Het gaat niet om groei, het gaat om minder krimp en om het behouden van fatsoenlijke zorg voor de regio.’

Huisartsen
Volgens Tulevski verloopt de samenwerking met de verwijzers prima. In de Sionsberg hebben huisartsen de regie over hun eigen patient. Huisartsen en patienten zouden juist trots zijn op het ‘unieke en innovatieve zorgconcept.’ Tulevski wijst op de gevolgen voor de zorgverzekeraar als deze zich aan zijn besluit houdt: ‘
Een gevolg hiervan kan zijn dat De Friesland minder polissen verkoopt in onze regio.’

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.