Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Actiz en BTN willen eenmalig extra loon betalen

Mark van Dorresteijn
Brancheorganisaties ActiZ en BTN roepen hun leden op over 2010 een procent extra loon te betalen. Het cao-overleg is in september vastgelopen. Vakbond Abvakabo reageert verbolgen.
Actiz en BTN willen eenmalig extra loon betalen

De brancheorganisaties van de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg stellen voor om over maart tot en met december 2010 een procent extra loon uit te keren aan het eind van het jaar. Ze overwegen ook andere onderdelen uit hun cao-bod eenzijdig door te voeren, zoals de overnameplicht van personeel bij aanbesteding huishoudelijke zorg en invoering van een scholingsbudget van twee procent. De aangesloten zorgwerkgevers moeten nog akkoord gaan.

ActiZ: ‘Uitgepraat’

De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn in september afgebroken. De werkgevers boden 2,5 procent loonsverhoging over 2010 en 2011, de bonden eisten 3,5 procent. ActiZ-woordvoerder Pauline Fuhri: “Op dit moment zit het overleg dusdanig vast dat de werkgevers zeggen: we doen het nu zo en we gaan volgend jaar opnieuw cao-onderhandelingen in. Want als je bent uitgepraat, ben je uitgepraat. We willen iets doen voor de werknemers omdat die heel hard werken en niet de dupe moeten worden van dit conflict.”

Abvakabo: ‘Ongehoord’

Abvakabo-onderhandelaar Wim van den Hoorn noemt het “ongehoord dat werkgevers hun eigen gelijk op deze manier willen halen”. “Het is belachelijk dat je, als je in cao-onderhandelingen niet je zin krijgt, zegt ‘dan gaan we zelf wel dingen doen’. Er zijn veel verschillen, die moet je overbruggen. Wij zijn daartoe bereid en zijn de werkgevers vorige week nog tegemoetgekomen, maar zij zeggen ‘er komt geen spetter bij’.” De bonden gaan acties voeren en werkgevers in regionale overleggen “onder druk zetten”. Van den Hoorn: “Uiteindelijk moeten ze toch een cao sluiten met ons en niet met zichzelf.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Onderhandelingen cao VVT lopen opnieuw vast

‘Verslechtering cao VVT leidt tot leegloop’

Ultimatum vakbonden cao VVT is verlopen

‘Actie bij Tamarinde voor cao VVT geslaagd’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

5 REACTIES

  1. Toch wat kortzichtig Ellen. Fijn dat je zelf zo goed voor je zelf kan zorgen. Dat geldt helaas niet voor alle medewerkers in de gezondheidszorg. Velen hebben gekozen om zieke en zwakke mensen in nood van dienst te zijn. Hun inzet verdiend alle bewondering. Maar daar wordt nogal eens misbruik van gemaakt. Was iedereen maar zo assertief als jij Ellen. Helaas is dat niet altijd het geval en met voorbij gaan aan voldoende aandacht voor eigen gezondheid wordt door hen zorg geleverd die onvoldoende wordt beloond. Als dat regel wordt heet dat uitbuiting! Goed dat daar vakbonden voor zijn om dat zoveel mogelijk te beperken.

  2. Lees alle reacties
  3. Staken kan altijd, maar de clienten/bewoners zijn dan nog meer de dupe! Ondanks de goede zorgen van alle medewerkers in de zorg blijft deze bedrijsftak er een van passie om elke dag weer goede zorg te kunnen leveren! Dat is voor de enige en juiste echte mederwerker waarvoor zij/hij staat! Dat dit bijna onmogelijk gemaakt wordt door regeltjes, wetten eigen belangen etc. is al erg genoeg. Petje af dus voor deze medewerkers met passie, maar staken helpt dus niet! Zij stellen de zorg voor hun clienten/bewoners op de eerste plaats. De overige groep ”medewerkers” komen alleen voor het geld en leveren over het algemeen ”slechte” zorg en hebben geen aandacht voor de clienten/bewoners en hun hard werkende collega’s. Deze laatste groep zorg ”medewerkers” willen maar wat graag staken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.