Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ laat rampjaar 2016 achter zich

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
ActiZ-leden hebben op 31 mei unaniem ingestemd met een plan om hen meer te betrekken bij de belangenbehartiging. ‘Er is weer vertrouwen’, zegt directeur a.i. Gerton Heyne.
heyne.jpg
Gerton Heyne

‘2016 was een jaar van ongelukken voor ActiZ’, zegt Gerton Heyne. Rampjaar vindt hij te zwaar klinken. De ophef over de publicatie van de ‘zwarte lijst’, de boycot van de IGZ, het abrupte vertrek van Jan de Vries als directeur, het gedoe rond de onregelmatigheidstoeslag. Het was een optelsom van gebeurtenissen die tot veel onvrede onder de leden leidden. Ze wilden meer inspraak in de belangenbehartiging. De relatie met belangrijke stakeholders, niet in de laatste plaats het ministerie van VWS, bekoelde na de boycot van de IGZ. ‘Het beeld kantelt nu’, merkt Heyne in de contacten met andere partijen. ‘We stellen ons constructief en kritisch op bij onderhandelingen over nieuwe hoofdlijnenakkoorden over wijkverpleging en verpleeghuiszorg. Er is nieuw elan en vertrouwen.’

Nieuwe structuur ActiZ

De leden van ActiZ hebben gisteren 31 mei op een algemene ledenvergadering unaniem besloten tot een grotere rol voor leden in de belangenbehartiging. Eerder al was bekend dat er naast de commissie voor jeugd nog drie commissies zouden komen voor ‘zorg thuis’, ‘revalidatie en herstel’ en ‘wonen en zorg’. Daarnaast zijn er twee themacommissies ‘cao & arbeid’ en ‘informatisering’. Daar komen acht tot twaalf leden in. Het merendeel zal bestaan uit bestuurders, maar ook directeuren van grote instellingen kunnen in zo’n commissie zitten. Een selectiecommissie zal nog voor de zomer worden benoemd om daarna de leden voor de nieuwe commissies te selecteren. In die speciale commissie zitten bestuurders die zelf geen positie ambiëren, zodat ze zich niet door eigenbelang laten leiden. In alle commissies zal één lid zitten die ook in het ActiZ-bestuur zit om het overkoepelende belang te bewaken. Deze persoon zal niet de voorzitter zijn van zo’n commissie.

Selectiecommissie

De selectiecommissie zal vernieuwen, maar omwille van de continuïteit op belangrijke inhoudelijke dossiers zullen sommige bekende gezichten terugkeren, legt Heyne uit. ‘Op bepaalde terreinen zijn sommigen van de huidige commissieleden goed ingevoerd. Denk aan de verdeling van de extra gelden of het bestuurlijke hoofdlijnenakkoord over wijkverpleging.‘ Daarnaast moet de selectiecommissie letten op voldoende diversiteit. Er moet balans zijn in leden uit de stad en het platteland, tussen groot en klein, tussen noord-zuid en oost-west.

Nieuwe directeur en voorzitter

Verder hoopt Heyne nog voor de zomer een naam te presenteren van de nieuwe ActiZ-directeur. De nieuwe directeur heeft als taak om de verbinding te leggen tussen het ActiZ-bureau, de commissies, het bestuur en de leden. Het gaat om een regierol die volgens Heyne vergelijkbaar is met de secretaris-generaal van het ministerie van VWS. De werving van een nieuwe voorzitter start ook binnenkort. Op de ALV is ingestemd met een profiel. De moet er 1 januari 2018 zijn. De voorzitter zal meer op de buitenwereld zijn gericht, maar heeft niet het alleenrecht als gezicht naar buiten. Die rol zal ook worden ingevuld door de leden van de commissies.

Herinrichting ActiZ-bureau

Ook het ActiZ-bureau wordt ingrijpend gereorganiseerd. Een plan ligt nu bij de ondernemingsraad. Heyne heeft het zelf liever over ‘herinrichting’ in plaats van ‘reorganisatie’. Vorig jaar al is het aantal fte met 10 procent afgenomen, voornamelijk door natuurlijk verloop. Dat aantal zal niet verder drastisch dalen. Wel komt er een nieuwe structuur. Parallel aan de nieuwe commissies komen er kernteams om de commissies te ondersteunen.

Werkconferenties

ActiZ heeft de afgelopen maanden goede ervaringen opgedaan met drie werkconferenties. Elke keer kwamen er circa 25-30 bestuurders bijeen om te discussiëren over de nieuwe plannen. ‘Dat waren constructieve bijeenkomsten met veel interactie’, vertelt Heyne. Hij kan zich goed voorstellen dat er in de toekomst meer van zulke werkconferenties worden georganiseerd rond lastige dossiers.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.