Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

ActiZ roept leden op beloningen bestuurders niet te verhogen

Zorginstellingen moeten de salarissen van bestuurders dit jaar niet indexeren. Deze oproep doet ActiZ bij monde van de raad van bestuur en voorzitter Han Noten in een directiemail aan haar leden. Als reden noemt ActiZ dat een loonstijging voor bestuurders niet te rijmen valt met de nullijn die de werkgevers hanteren in de cao-onderhandelingen met werknemers in de verpleging, verzorging en thuiszorg.
ActiZ roept leden op beloningen bestuurders niet te verhogen

ActiZ vreest dat sommige instellingen over kunnen gaan tot indexatie van bestuurderssalarissen omdat in de nieuwe Beloningscode Bestuurders Zorg (BBZ) is opgenomen dat er per januari 2010 een indexering zou plaatsvinden. Een andere reden voor onduidelijkheid kan zijn dat in de oude beloningsregeling van de NVZD jaarlijks werd geïndexeerd. Inmiddels hebben de verenigingen voor toezichthouders in de zorg (NVTZ) en de organisatie voor bestuurders in de zorg (NVZD) afgesproken deze indexering niet dit jaar, maar in 2011 door te voeren.

Bestuurderssalarissen

Volgens ActiZ behoeft het geen verdere uitleg waarom de bestuurderssalarissen dit jaar niet geïndexeerd dienen te worden. In een directiemail staat: “Een discussie of en in welke mate de beloning van bestuurders in de zorg in 2010 wel moet worden geïndexeerd is niet in overeenstemming met de inzet in het CAO-overleg om de lonen van uw medewerkers in 2010 niet te verhogen. Dit behoeft geen nadere uitleg, veronderstellen we. Wij raden u dan ook aan het advies van de NVTZ te volgen en de indexering pas in 2011 te laten plaatsvinden. Dan zal ook de gemiddelde loonontwikkeling in de eigen branche worden meegenomen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Nieuwe voorstellen in cao-onderhandelingen VVT

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

ActiZ hoopt op deal met NMa

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

 1. Ik kan mij de frustratie van Bill heel goed voorstellen! Er wordt al tientallen jaren in termen van gezamelijk belang gesproken en wat heeft het opgelevert mijnheer Jos? Niets, totaal niets. Mijnheer Jan Aghina, zie boven, probeert op zijn manier weer de zaken te ontkrachten. En zo hobbelen we jaar in jaar uit door in Nederland. Maar wij zien zo langzamerhand in Nederland hoe langer hoe meer afkeer van dit soort bestuurderssalarissen.
  Neem van mij aan dat de tijdbom vroeg of laat afgaat.

 2. Lees alle reacties
 3. De heer Aghina had er beter aan gedaan, gezien zijn eerdere functie om niet te reageren. De heer Aghina gooit alleen maar olie op het vuur.
  Economen en bedrijfsdeskundigen roepen al jaren dat het geld niet wordt verdient op bestuursniveau maar in de onderlagen van de organisaties.
  Wat betreft de reactie van jappe zou ik graag dit willen zeggen. Ik hoef geen bonus maar wel een beter salaris. Vaststaat dat vrijwel alle salarissen van de leden van de Raden van Bestuur buitensporig betaald worden. Ja mijnheer Aghina, u leest het goed, buitensporig!! Durft u het eindelijk eens aan om een volstrekt onafhankelijk extern bureau hiervoor in te schakelen? Komt u maar eens met dat advies. Wat zult u door de maatschappij dan veel bijval krijgen!

 4. maak mij aub eens duidelijk waarom bestuursleden moeten beloond worden voor het werk wat de anderen doen. Wij moeten hareder lopen, meer doen in minder tijd, inleveren om hun salaris meer tee laten zijn. Wordt het geen tij dat wij beloondw orden naar het werk wat we doen. Wij zouden ook wel eens een bonus wileen ontvangen op ons werk!!! of niet collega “s

 5. Hoe logisch en maatschappelijk verantwoord de oproep van Actiz ook lijkt, is deze per definitie onjuist. De bestuurderssalarissen volgen de verhogingen van de relevante cao’s op een jaar afstand. Dan zou de nulinzet voor de nieuwe cao dus moeten leiden tot een afzien van de verhoging in 2011.
  Bovendien geldt de verhoging ex BBZ uitsluitend voor die bestuurderssalarissen die conform de BBZ zijn afgesloten of aangepast en niet voor de salarissen van oude regimes; en dat zijn er erg weinig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.