Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

ActiZ wil personeel langer laten werken

MAARSSEN - ActiZ-directeur Aad Koster wil het personeelstekort in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg tegengaan door personeel langer laten werken.

Dat is de inzet van de onderhandelingen voor de eerste gezamenlijke CAO voor verpleeg- en verzorgingshuissector en thuiszorg op 8 maart.

Verleiden

Langer werken betekent in de plannen van ActiZ ook doorwerken tot op hogere leeftijd. Koster wil de 360.000 hoofdzakelijk parttime werkenden in verpleeg- en verzorgingshuizen niet dwingen maar “verleiden” om meer uren te draaien. Daarbij denkt hij aan een betere kinderopvang of een hogere beloning.

Tekort

Koster: “We zullen aan alle knoppen moeten draaien om het personeelstekort in de zorg aan te pakken. Dit is er één van”.

Mocht het niet lukken de extra uren in de CAO vast te leggen dan dreigt er volgens hem in 2010 een flink verzorgingsgat. ActiZ wil een landelijke basis CAO afspreken die instellingen in hun eigen regio meer vrijheid biedt bij invullen van hun arbeidsvoorwaarden.”

Flexcontracten

De vakbond AbvaKabo FNV vindt het een slecht plan. Pim van Loon: “Het wemelt in de verpleging en verzorging en de thuiszorg van de flexcontracten zonder enige zekerheid. Daar willen we eerst wat aan doen. Wij pleiten er al veel langer voor om voor hen meer vaste uren af te spreken.”

Koster wil de flexibiliteit van werknemers juist groter maken. “Je kunt je als instelling niet meer permitteren om mensen vast aan te nemen als op de langere termijn niet bekend is hoeveel uren zorg je gaat leveren. Ontwikkelingen als de WMO dwingen werkgevers om steeds flexibeler worden. Dat betekent ook dat we van werknemers meer flexibiliteit verwachten.”

Minimaal

ActiZ wil ook de instroom van nieuw personeel bevorderen door bijvoorbeeld stageplaatsen aan te bieden voor de verplichte maatschappelijke stages die het nieuwe kabinet wil invoeren. Pim van Loon vermoedt dat ActiZ zo het personeelsbestand wil uitbreiden tegen een minimale vergoeding. Bovendien zal dit de huidige problemen in de begeleiding van stagiaires alleen maar verergeren. De bonden gaan de onderhandelingen in met een looneis van 3%. ActiZ wil geen percentage noemen. (ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.