Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Acupunctuur verhelpt stuitligging baby

Mark van Dorresteijn
Stuitligging tijdens de bevalling leidt tot risico’s voor de gezondheid van de moeder en de baby. Acupunctuur (Moxa-therapie) kan ervoor zorgen dat de baby ‘spontaan’ draait. Dit concludeert onderzoeker Ineke van den Berg in haar proefschrift waarop zij onlangs promoveerde aan het Erasmus MC.
Acupunctuur verhelpt stuitligging baby

Op basis van een echo bij een zwangerschapsduur van dertig weken kan worden voorspeld of een baby tijdens de bevalling goed zal liggen. Is de ligging niet goed, dan kan een gynaecoloog of verloskundige rond de 36 weken proberen de baby te laten draaien met druk van buitenaf op de buik van de moeder. Wanneer bij 33 weken een specifiek acupunctuurpunt wordt gestimuleerd, blijkt dit te leiden tot beduidend meer hoofdliggingen (66 procent) tijdens de bevalling dan bij de afwachtende houding (34 procent). Van den Berg concludeert dit op basis van een grootschalige analyse van onderzoekscijfers uit Japan, Hongarije, Italië en China.

In overleg

De onderzoekster raadt aan deze therapie alleen toe te passen in overleg met de behandelend arts of verloskundige en met uitleg van een gediplomeerde acupuncturist. Op basis van de gezamenlijke kennis, kan een gediplomeerd acupuncturist bepalen of de therapie veilig kan worden toegepast.

Besparing van tien miljoen

Naast de belangrijke gezondheidsvoordelen, blijkt de therapie ook te kunnen leiden tot een aanzienlijke kostenbesparing. In tachtig procent van de bevallingen van eenlingen in stuitligging is uiteindelijk een keizersnede nodig. Met behulp van een computermodel, berekende Van den Berg dat de toepassing van acupunctuur rond de 33e week van de zwangerschap, in combinatie met het uitwendig draaien in de 36e week van de zwangerschap, leidt tot 54 procent daling in het percentage keizersneden bij eenlingzwangerschappen. Van den Berg: “Om tot een globale inschatting te komen van de besparing in kosten, leg ik deze percentages naast de geboortecijfers uit 2002, wat de meest zuivere vergelijking is omdat deze therapie toen nog vrijwel niet in Nederland werd toegepast. In dat jaar werden 7.135 baby’s in stuitligging geboren. Ik kom dan tot een besparing van zo’n 10 miljoen euro.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

‘Te vroeg geboren baby’s eerder behandeld’

‘Adviezen babysterfte op korte termijn niet uitvoerbaar’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.