(foto: Ad Poppelaars door Rene Kiviet)
“Grote veranderingen zijn nodig nu wij zo te grazen zijn genomen door de ambtelijke top van VWS en dit kabinet. Hierdoor breekt er een andere periode aan waarin we ons moeten reorganiseren en van de nood een deugd gaan maken”, schrijft Poppelaars. Volgens de directeur moeten de patiëntenorganisaties vanwege de bezuinigingen intensief gaan samenwerken en moet er een gezamenlijke nieuwe directeur komen. “Ik hoop dat mijn collega-directeuren van de NPCF en de platforms VG en GGz ook de bereidheid hebben om hun persoonlijke belangen ondergeschikt te maken aan de belangen van de kwetsbare achterbannen en de werkgelegenheid voor onze medewerkers en dat ook zij plaats zullen maken voor één gezamenlijke nieuwe directeur die leiding gaat geven aan de gebundelde werkorganisaties.”
Angelique van Dam
Met ingang van augustus wordt Ad Poppelaars door Angelique van Dam opgevolgd als interim-directeur bij de CG-Raad. Angelique van Dam, 46 jaar, heeft een ruime ervaring en in verschillende functies, o.a. als directeur, bij diverse lidorganisaties van de CG-Raad gewerkt. Sinds 1 mei is zij werkzaam als interim-programmadirecteur bij de CG-Raad.
Betreurd
Poppelaars was vijf jaar directeur van de CG-Raad en zijn vertrek wordt volgens de raad ‘begrepen en betreurd’. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Angelique van Dam wordt programmadirecteur CG-Raad
Schippers ontraadt motie tegen bezuiniging pgo-organisaties
Pgo-organisaties op de tocht
Beste Anja, Dank je wel voor jouw terechte kritiek. Ik kan niet oordelen over de kwaliteit en doelmatigheid van de diensten die jij beschrijft. Het deel dat ik kan beoordelen is de belangenbehartiging en dat is het deel waarvan ik vind dat het snel moet worden geprofessionaliseerd.
Hallo Rob,
Bij VKS (Volwassenen en Kinderen met Stofwisselingsziekten) gebruiken wij onze tijd voor lotgenotencontact, het opbouwen en onderhouden van alle (door artsen goedgekeurde) informatie over de meer dan 180 verschillende ziekten die wij vertegenwoordigen, het uitgeven van ons blad en het verbeteren van de zorg aan mensen met een stofwisselingsziekte, wat we samen met metabole artsen doen uit verschillende universitaire medische centra.
Jij stelt echter dat “de patientenorganisaties hun rol gewoon niet goed genoeg vervullen”. Ik nodig je uit om ons te komen vertellen hoe we dat wel zouden kunnen doen.
Pijnlijk voor de heer Poppelaars en de velen die hem zullen volgen. Ik snap zijn emoties naar VWS en het kabinet toe, maar ik snap de andere kant ook. De patiëntenorganisaties vervullen hun rol gewoon niet goed genoeg. Patiëntenorganisaties moeten daarom reorganiseren en professionaliseren. Dat wordt lastig omdat een deel gericht moet blijven op de ondersteuning van patiënten. Dat deel moet warm, aandachtsvol, vriendelijk en vol van vertrouwen zijn. Het meer professionele deel moet juist analytisch, snel, koel, tikje cynisch en wantrouwend zijn. Die groepen moeten vervolgens gaan samenwerken. Dat zal niet meevallen, mede omdat de vele ‘warme’ loyale types afscheid moeten nemen van hun geweldige medewerkers ten gunste van de nieuwe koele kikkers. Die laatste hebben ook nog een betere arbeidsmarktpositie en gaan dus meer geld vragen. In sommige gevallen zullen zelfs consultants met hun glimmende bolides en hoge dagtarieven moeten worden ingehuurd. Ga dat als directeur maar eens uitleggen aan de medewerkers die blijven. Het wordt een lastige tijd voor de directeuren van de PGO’s. Maar zoals Ad Poppelaars stelt: “Grote veranderingen zijn nodig […] Hierdoor breekt er een andere periode aan waarin we ons moeten reorganiseren en van de nood een deugd gaan maken”.