Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Adviezen Borstlap zijn desastreus voor de zorg’

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
De voorstellen van de commissie Borstlap voor de arbeidsmarkt pakken desastreus uit voor de zorg. Dat zegt Lex Tabak van SoloPartners, de brancheorganisatie voor zelfstandige zorgprofessionals. Ook de Vereniging van Detacheerders Nederland (VVDN) maakt zich ernstig zorgen. 'Op deze manier gaat het mis.'
Ziekenhuis 660
De hoge arbeidsintensiteit remt de productiviteitsgroei van publieke sectoren, blijkt uit onderzoek. De ziekenhuiszorg vormt hier een uitzondering op.
Premium

‘Borstlap haalde tijdens zijn presentatie

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Jammer dat Tabak de bedrijven niet noemt die bij zorginstellingen opgeleide en ervaren medewerkers ronselen en vervolgens aanbieden voor een hoogtarief en marge. Er wordt, en ja dit is marktwerking, handig gebruik gemaakt van de krapte op de arbeidsmarkt. De eerste detacheerder die opleidt ben ik nog niet tegengekomen. Of een zorg ZZP-er een zelfstandig ondernemer is, die investeert en acquisitie doet, is dan ook de vraag.

   Het dilemma van de zorg is dat met het groeiende aantal detacheerders en zzp-ers het aantal medewerkers die de 24/7 – zorg verlenen kleiner wordt en de ANW-diensten op hun schouders rust. Ik begrijp heel goed dat iedereen een goede balans werk privé wil en dat het in de zorg vandaag de dag niet altijd lukt. Dat is erg jammer. Met de wijze waarop echter een deel (goede partijen dus daargelaten, begrijp mij goed) van de ‘detacheerders en zzp-ers’ opereren wordt de solidariteit in de zorg verder onder druk gezet.

  2. Lees alle reacties
  3. Detachering en ZZP’ers zijn handig als je door uitval tijdelijk een tekort hebt. Maar structureel detachering en ZZP’ers inzetten die 2 tot 3 keer zo veel kosten als een werknemer is financieel een gedrocht binnen de zorg.
   En dat de beide brancheorganisaties hier niet blij mee zijn is begrijpelijk, er wordt ontzettend veel geld verdient door detacheerders en ZZP’ers in de zorg. En als deze trend doorzet zal de zorg zeker 2 keer zo duur worden en/of nog meer verschraald worden. Met gevolg dat de wachttijden in de zorg alleen nog maar verder gaan toenemen.
   Dit is een glijdende schaal die financieel niet vol te houden is en ook zeer onwenselijk voor de continuïteit van de zorg, zeker in de zorgsector GGZ waar de band tussen behandelaar en patiënt erg belangrijk is.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.