Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

AFM staat crowdfundingactie ADRZ toe

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft ontheffing verleend voor de crowdfundingactie voor de verbouwing van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Zeeland. Het is de eerste keer dat getracht wordt het vastgoed van een Nederlands ziekenhuis op deze manier te financieren.
AFM staat crowdfundingactie ADRZ toe

Het vernieuwde ziekenhuis komt op de huidige locatie van het ADRZ Vlissingen. De crowdfunding wordt georganiseerd door Zeeland Investments Beheer (ZIB), dat hiervoor het platform ZIB Crowdfunding heeft opgericht. ZIB is een beheerder van beleggingsfondsen in vastgoed. Onder meer de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe is een belangrijke drijvende kracht achter ZIB.

Rendement

In totaal hebben zich nu meer dan achthonderd belangstellenden gemeld. De crowdfundingactie komt, net als de andere activiteiten van ZIB, onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

In totaal is er voor het ziekenhuis circa 20 miljoen euro nodig. De verwachting is dat minimaal de helft van dit bedrag (tien miljoen euro) bijeen wordt gebracht door middel van de crowdfundingactie. Het resterende deel wordt bancair gefinancierd. Deelnemers aan de crowdfundingactie kunnen investeren vanaf een bedrag van 2.500 euro of een veelvoud daarvan tot een maximum van 40.000 euro (voor particuliere investeerders). Ze verstrekken de lening voor een periode van maximaal zeventien jaar. De deelnemers ontvangen een rente van 5 procent per jaar.

Transparantie

ZIB ziet dat er veel investeerders uit de provincie, maar ook van daarbuiten, interesse hebben om aan de crowdfundingactie deel te nemen en daarmee de totale vernieuwing van het ziekenhuis te realiseren. ‘Om een grote groep van particuliere investeerders te mobiliseren is het noodzakelijk voor de initiatiefnemers om vertrouwen en transparantie te kunnen presenteren. ZIB kan dat maximaal bieden’, aldus Henk van Koeveringe. ‘We willen met ZIB Crowdfunding voortbouwen op het bewezen succes van ZIB. Met crowdfunding willen we samen met de inwoners van Zeeland een succesvolle en rendabele invulling geven aan de vraag voor financiering van de verbouwing van het ziekenhuis in Vlissingen. Investeerders vanuit de provincie, maar ook van daarbuiten, kunnen iets goeds doen met hun geld en ontvangen daarvoor een gezond rendement.’

Integrale bekostiging ziekenhuizen

Specialisten en bestuurders moeten vanaf 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.