Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Afschaffing no-claim niet haalbaar’

Redactie Zorgvisie
DEN HAAG - Het afschaffen van de no-claimregeling in de gezondheidszorg per 1 januari is niet haalbaar. Premier Jan Peter Balkenende heeft dat donderdag gezegd tijdens de algemene beschouwingen.

Volgens de premier zou het schrappen van de no-claim het koopkrachtbeeld voor volgend jaar verstoren omdat mensen met een goede gezondheid dan meer geld kwijt zijn. Ook zou er een aanpassing van de zorgtoeslag vereist zijn.

Oppositie

De oppositiefracties PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie hadden woensdag aangedrongen op het afschaffen van de no-claimregeling in 2007. Het CDA wil ook van de regeling af, maar pas in 2008. De christendemocraten achten zich voor volgend jaar nog gebonden aan afspraken met de VVD.

’Zaak van volgende kabinet’

Of de regeling in 2008 verdwijnt is een zaak van het volgende kabinet, aldus Balkenende. Volgens hem moet er dan wel een ander systeem voor in de plaats komen dat het beroep op de gezondheidszorg afremt, zoals een eigen bijdrage of een eigen risico. De premier wees erop dat de meeste Europese landen zo’n systeem kennen. Zo betalen gezinnen in België eigen bijdragen die kunnen oplopen tot 1800 euro per jaar. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.