Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Afspraken wachtlijsten ggz niet voldoende’

Redacteur Zorgvisie
De afspraken die partijen in de geestelijke gezondheidszorg met het ministerie van VWS hebben gemaakt om de wachttijden in de sector te verminderen, lossen de acute nood onvoldoende op. Dat zegt Monique van Bijsterveld, directeur van de telefonische hulplijn.
Alarmlijn-fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Sensoor kreeg het afgelopen jaar 10 procent meer aanvragen voor een gesprek. Die stijging wordt veroorzaak door een toename van de wachttijden in de ggz, denkt Van Bijsterveld. Het gevolg is dat de hulplijn de druk niet meer aankan en een deel van de hulpvragen niet zal kunnen beantwoorden, zo waarschuwt de directeur. ‘Wij zijn afhankelijk van vrijwilligers en kunnen het stijgend aantal hulpvragen niet meer aan. Wij moeten dringend opschalen, maar het ontbreekt ons aan middelen. Er is simpelweg meer geld en meer menskracht nodig. We zijn nu genoodzaakt om mensen met acute problematiek in de kou te laten staan.’

Wachtlijsten terugdringen
Eerder deze maand maakte het ministerie van VWS met een groot aantal partijen afspraken om de wachtlijsten in de ggz te verminderen. De sector moet binnen een jaar geen wachtlijsten meer hebben die langer zijn dan de Treeknormen voorschrijven. Er wordt onder meer ingezet op de opbouw van ambulante zorg, een betere verdeling van de behandelcapaciteit en de inzet van e-health. Volgens Van Bijsterveld zijn deze afspraken geen oplossing voor de acute nood die ontstaat door de wachtlijsten. Ze verwacht dat er tot eind 2018, als de wachtlijsten drastisch moeten zijn verminderd, een verdere stijging zal zijn van het aantal mensen dat aan de bel trekt bij Sensoor. Omdat er daar niet genoeg mankracht is, denkt ze niet dat alle bellers zullen worden geholpen. Sensoor start daarom nu zelf een campagne om meer vrijwilligers te werven.

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

2 REACTIES

  1. Lijkt me ook wat kort door de bocht en/of gebrek aan zicht op ook allerlei alternatieven voor mensen met wellicht psychische problematiek. Er is al sprake van overdiagnosticering, laten we daar als 'leken' ook niet nog eens aan bijdragen…..

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.