Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Afvoer gevaarlijk ziekenhuisafval moet beter’

Mark van Dorresteijn
De afvoer van gevaarlijk ziekenhuisafval moet beter geregeld worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat daarom in de tweede helft van 2012 gerichte bedrijfsinspecties uitvoeren bij ziekenhuizen.
‘Afvoer gevaarlijk ziekenhuisafval moet beter’

De inspecties zijn gericht op de naleving van de wettelijke voorschriften die gelden voor de afvoer van gevaarlijk afval door ziekenhuizen.

Naleving sterk teruggelopen

Reden voor de inspecties zijn signalen van de sector zelf. Ook uit eigen onderzoek van de ILT blijkt dat de naleving van de Wet vervoer gevaarlijke stoffen door ziekenhuizen sterk is teruggelopen. Hierbij gaat het vooral om de aanwezigheid van een veiligheidsadviseur, de opleidingseis van werknemers en de verpakkingsvoorschriften bij het zich ontdoen van vloeibaar infectueus (besmettelijk) afval. In de periode 2002 tot en met 2006 was door onder meer handhaving en voorlichting de naleving aanzienlijk toegenomen.

Naleving

Goede naleving van de voorschriften is volgens de ILT van essentieel belang. Hulpdiensten moeten in geval van een calamiteit erop kunnen vertrouwen dat zij de juiste informatie hebben. Om erop te kunnen vertrouwen dat classificatie en verpakking in overeenstemming zijn met de voorschriften, moet binnen deze branche de vereiste kennis over de vervoersvoorschriften aanwezig zijn en de voorschriften strak worden nageleefd.

Gevaarlijk ziekenhuisafval

Ziekenhuisafval bestaat uit verschillende soorten bedrijfs- en chemisch afval. Tussen het afval kunnen gevaarlijke en besmettelijke stoffen zitten die al in zeer kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor mens, dier en milieu.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.